Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Sake

sake
Sake

Sake

Sake (spreek uit ‘sa-kee’) is het nationale drankje van Japan en een onmisbaar onderdeel van de Japanse maaltijd. Het bestaat uit gefermenteerde kortkorrelige japonicarijst, koji (gist gemaakt van rijst) en water.

Wat is sake?

Sake (spreek uit ‘sa-kee’) is het nationale drankje van Japan en een onmisbaar onderdeel van de Japanse maaltijd. Het bestaat uit gefermenteerde kortkorrelige japonicarijst, koji (gist gemaakt van rijst) en water.

Sake bestaat vermoedelijk al zo’n dertienhonderd jaar; in een boek uit het jaar 713 wordt voor het eerst melding gemaakt van een drank gemaakt van rijst.

Er zijn vele categorieën en indelingen voor sake. Zo zijn er premium en non-premium sakes, en is er een indeling die afhankelijk is van de mate waarin de rijstkorrels zijn gepolijst. Ook kunnen sakes worden ingedeeld naar smaak en drinktemperatuur. Zo drink je de kunshu sake (aromatische sake) tussen 8 en 15 °C. Soshu sake (verfrissende sake), de meest gedronken sake in Japan, is eerder licht en wordt het koelst gedronken, bij 5 tot 10 °C. Volle junshu (rijke sake) is de meest traditionele sake en wordt warm gedronken, tussen 15 en 18 °C. De duurste en zeldzaamste is jukushu sake (gerijpte sake), vol en diep van smaak en het lekkerst bij 15 tot 25 °C.

Sake kan ongefilterd zijn, sprankelend of onverdund, met een hoger alcoholpercentage dus. Het gewone alcoholpercentage ligt trouwens rond de 15%. Ook zijn er sakes met een smaakje: pruim bijvoorbeeld, en sake die op Franse eikenhouten vaten worden gerijpt. De wereld van de sake is extreem veelzijdig!

De Japanners nemen sake minstens zo serieus als de Fransen hun wijn en de Belgen hun bier. Het zou je dan ook niet hoeven verbazen dat er sake-sommeliers zijn, evenals wereldkampioenschappen voor deze sake-sommeliers.

Wist je dat...

Het woord sake is ook de term gebruikt voor alcoholische drankjes in het algemeen. Sinds de introductie van andere (vaak buitenlandse) alcoholische drankjes zoals bier en wijn, wordt sake om verwarring te voorkomen ook wel seishu of nihonshu genoemd.

Bereiding van sake

De kortkorrelige Japanse rijst wordt gemalen, gewassen en gestoomd. Van een deel van deze rijst wordt de koji (rijstgist) gemaakt, die wordt gemengd met de rest van de gestoomde rijst en water. Men laat het geheel fermenteren, mengt er nogmaals rijst, koji en water doorheen en dan wordt het resulterende drankje gefilterd.

Sake wordt gebrouwen in kurabito (sake-brouwerijen) door toji oftewel brouwers. Er zijn zo’n zestienhonderd sake-brouwerijen in Japan.

How to drink

Japanners drinken sake bij hun eten, maar ook als borrel bij een zoute snack. Het wordt zowel thuis als in restaurants of bars geschonken vanuit een tokkuri (decanteerfles) met 180, 360 of 720 milliliter inhoud. Je schenkt de sake over in een klein kopje, een sakazuki, om het drankje vervolgens weg te nippen.

Probeer ook eens

Sake smaakt ook heerlijk bij Chinese gerechten. Vind je sake alleen wat te heftig? De Amerikanen hebben er wat op gevonden: de sake-bom. Schenk voor jezelf een (Japans) biertje in, met daarnaast een shot sake. Drop de sake met shotglas en al in het biertje, en drink op.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Sake bij jou in de buurt?

Voer je postcode in