Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Sashimi

Sashimi
Sashimi

Sashimi

Sashimi is een gerecht van dungesneden rauwe vis, geserveerd in porties van rond de vijf plakjes of stukjes. Het betekent letterlijk ‘doorboord lichaam’. Sashimi wordt op traditionele wijze geserveerd op fijngesneden daikon, soms met ingelegde gember en een dip van zoutige sojasaus.

Wat is sashimi?

Sashimi (spreek uit ‘sassiemie’ zonder klemtoon op de middelste ‘ie’) is een gerecht van rauwe vis, vaak dungesneden, geserveerd in porties van rond de vijf plakjes of stukjes. Het betekent letterlijk ‘doorboord lichaam’. Sashimi wordt op traditionele wijze geserveerd op fijngesneden daikon, soms met ingelegde gember en een blaadje shiso. Een dip van zoutige sojasaus en wat hete wasabi maken het gerecht af.

Het gerecht wordt gemaakt van de meest verse vis die te vinden is. In Japan, een land dat omgeven is door zee, is die vis niet zo moeilijk te vinden als in sommige andere delen van de wereld, vandaar dat de Japanners dan ook meesters in het serveren van rauwe vis zijn. Naast sashimi serveren ze ook rauwe vis met sushirijst (sushi), bijvoorbeeld in de vorm van nigiri of maki.

Bekende vissoorten die als sashimi worden geserveerd, zijn tonijn, zalm, makreel, bonito, inktvis, octopus (rauw of gepocheerd), garnaal en sint-jakobsschelp. Ook vlees kan als sashimi geserveerd worden. Sashimi van paardenvlees (basashi) en hertenvlees (shikasashi) zijn voorbeelden.

Wist je dat...

Waar de sushi in de Nederlandse keukens en restaurants soms maar weinig van doen heeft met de manier waarop de Japanners het bedoeld hebben, wordt sashimi juist wel over de hele wereld op min of meer authentieke wijze geserveerd.

Bereiding van sashimi

Sashimi begint met een verser dan verse vis – in Japan hebben sommige restaurants de vissen nog levend in tanks, tot het moment dat de sashimi wordt besteld. Ook het mes is belangrijk: sashimi-chefs hebben speciale messen, die ultradun, extreem scherp en behoorlijk lang zijn. Ze worden uitsluitend voor het snijden van visvlees gebruikt. De rauwe vis wordt in regelmatige plakjes gesneden, meestal van ongeveer een halve centimeter dik – deze techniek heet hirazukuri. Usuzukuri zijn extra dunne plakjes, terwijl kakuzukuri blokjes zijn. Verschillende soorten vis en zeevruchten vereisen ieder hun eigen snijtechniek, afhankelijk van de stevigheid en structuur van het visvlees.

Sashimi wordt geserveerd met een klein schaaltje shoyu (sojasaus) bij wijze van dip.

How to eat

Sashimi wordt in traditionele Japanse restaurants voor de andere gangen geserveerd. Probeer het dus gerust eens als voorafje. Sashimi wordt altijd gegeten met eetstokjes. Hou je van heet, dan kun je een puntje wasabi direct op de vis aanbrengen.

Probeer ook eens

Wil je het nog uitdagender dan rauwe vis, bestel dan eens ikizukuri, wat ‘levend bereid’ betekent. De vis is dan niet alleen rauw, maar zelfs nog levend op het moment dat de chef het visvlees tot sashimi snijdt. De sashimi wordt dan met de nog spartelende vis ernaast geserveerd. Het schijnt de meest lekkere sashimi op te leveren – en zeker ook de meest verse. Maar in onze westerse ogen is het een behoorlijk barbaarse methode.

Als beginnende rauweviseter kun je kiezen voor maki, een vorm van sushi waarin de hoeveelheid rauwe vis relatief klein is.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Sashimi bij jou in de buurt?

Voer je postcode in