Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Dorayaki

Dorayaki

Dorayaki

Dorayaki is een zoet Japans gerecht bestaande uit twee luchtige pannenkoekjes, lijkend op Amerikaanse ontbijtpannenkoekjes, met daartussen een zoet smeersel, meestal gemaakt van zoete, nootachtige rode adukibonen. Iedereen, groot en klein, is er dol op en men eet het als snack en als dessert.

Wat is dorayaki?

Dorayaki (spreek uit ‘doo-rah-jak-KIE’) is een zoet Japans gerecht. Het zijn twee ronde, luchtige pannenkoekjes, lijkend op Amerikaanse ontbijtpannenkoekjes, met daartussen een zoet smeersel, meestal gemaakt van zoete, nootachtige rode adukibonen. Iedereen, groot en klein, is er dol op en men eet het als snack en als dessert.

De zoete lekkernij wordt in supermarkten, in speciale dorayakiwinkels en in snoepwinkels verkocht. Veel geziene variaties op de klassieke rodebonenvulling zijn bijvoorbeeld vanille- en matchacrème en kastanje (kuri).

De rodebonenpasta wordt niet alleen voor dorayaki gebruikt. Het is een geliefd ingrediënt voor vele zoete hapjes, waaronder wafels in de vorm van visjes (taiyaki), gestoomde broodjes (anman) en zoete broodjes (anpan).

in de Kansairegio van Japan wordt de snack mikasa genoemd.

Wist je dat...

Dorayaki is bekend uit een Japanse tekenfilmserie die in de jaren zeventig in heel Zuidoost Azië werd uitgezonden: Doraemon. Doraemon is een robotkat die terugreist uit de toekomst om met al zijn futuristische gadgets een jongetje te helpen. De kat is dol op dorayaki en laat zich steeds weer afleiden door de zoete snack. Het beeld van de blauwe kat die een bord vol dorayaki naar binnen werkt staat dan ook op de netvliezen van vele Aziaten, en vooral Japanners, gegrift.

Bereiding van dorayaki

Voor de pannenkoekjes wordt een beslag geklopt van tarwemeel, eieren, suiker, honing en bakpoeder. Soms gaat er wat melk in, soms wat water. Van dit beslag worden in een antiaanbakpan pannenkoekjes gebakken van zo’n acht centimeter doorsnee. De chef is op zoek naar een prachtig egaal bruine buitenkant; dit lukt alleen wanneer het laagje olie in de pan zo dun mogelijk is, en liefst ook nog uitgeveegd met een stuk keukenpapier. De koekjes worden op laag vuur aan twee kanten gebakken en onder een theedoek warm en smeuïg gehouden.

De zoete rodebonenvulling, anko genaamd, wordt gemaakt door adukibonen gaar te koken en te zoeten met suiker. Er zijn verschillende varianten van deze vulling, waaronder tsubuan, met hele bonen, tsubushian met deels gepureerde bonen en koshian, een gladde pasta waar ook de velletjes van de bonen uit zijn gehaald.

Tussen twee pannenkoekjes wordt steeds een hoopje vulling geklemd. Het midden krijgt meer vulling dan de zijkanten waardoor de pannenkoekjes zich om de vulling krullen en zich als het ware ‘sluiten’.

In Japan worden de pannenkoekjes aan de buitenkant weleens versierd met ‘pannenkoekenkunst’, een stempel van een tekening of spreuk.

How to eat

Dorayaki eet je uit de hand. Op straat worden ze op een papiertje geserveerd, in restaurants op een bordje.

Probeer ook eens

Ben je wel gecharmeerd van dit nagerecht met bonen? In Vietnam eet men che thap cam als zoet tussendoortje, een soepachtig gerecht met hele adukibonen, of che ba mau, een drielagendessert met aduki- en mungbonen erin.

Erbij

De zoete dorayaki smaakt heerlijk met een kopje lauwwarme, iets bittere Japanse groene thee.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Dorayaki bij jou in de buurt?

Voer je postcode in