Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Crema Catalana

Crema Catalana
Crema Catalana

Crema Catalana

Crema catalana oftewel ‘Catalaanse room’ is een Spaans nagerecht op basis van een romige custardvla. De vla wordt subtiel geïnfuseerd met vanille, citrus en kaneel. Bovenop wordt een laagje suiker gekarameliseerd voor dat typische knapperige dakje.

Wat is crema catalana?

Crema catalana (spreek uit: ‘KREE-ma KA-ta-LA-na’) oftewel ‘Catalaanse room’ is een Spaans nagerecht op basis van een romige custardvla. De vla wordt subtiel geïnfuseerd met vanille, citrus en kaneel. Bovenop wordt een laagje suiker gekarameliseerd voor dat typische knapperige dakje.

Er zijn verschillende desserts op custardbasis (eidooier en room of melk) te vinden in de Europese keukens. Onze eigen vanillevla is er een van; de bekendste andere is Franse crème brûlée. De discussie tussen de Fransen en Spanjaarden over wiens desserts het oudst danwel het ‘echtst’ is, zal nog wel even voortwoeden. Kijk je naar geschiedkundige bewijzen, dan lijkt de crema catalana de winnaar: er werd een recept gevonden in een Catalaans kookboek uit de veertiende eeuw, terwijl crème brûlée als recept pas in de zeventiende eeuw in kookboeken opduikt.

Crema catalana en crème brûlée kunnen erg op elkaar lijken. Over het algemeen geldt dat crema catalana wat lichter is, want gemaakt met melk. Crème brûlée is daarentegen voller en rijker, want gemaakt met room. Maar er zijn zeker uitzonderingen te vinden die deze regel bevestigen…

Wist je dat...

Crema catalana heet in Spanje ook wel crema cremada (verbrande room) of crema de Sant Josep, oftewel St. Jozefsroom. Van oudsher wordt het gerecht namelijk gegeten op 19 maart tijdens het feest van Sint Jozef. Op die dag wordt in Spanje vaderdag gevierd.

Bereiding van crema catalana

Eerst wordt melk, om de vla van te maken, verhit en geïnfuseerd met een vanillestokje, citroenschil en een kaneelstokje. Dan worden de smaakgevers uit de melk gevist. De zaadjes worden uit het vanillestokje geschraapt en samen met eidooiers, maizena en suiker opgeklopt. Door de hete melk op de eidooiers te gieten en flink te kloppen, krijg je een dunne custardvla, die op heel laag vuur mag indikken tot de gewenste dikte.

De crema catalana wordt meestal in kleine eenpersoons terracottaschaaltjes gegoten. Na het afkoelen mogen de puddinkjes in de koelkast verder opstijven. Vlak voor het serveren worden de puddinkjes met suiker bestrooid en onder een grill of met een speciaal brandertje verhit tot de suiker bruin wordt en gaat bubbelen.

How to eat

Tik met je dessertlepel om het gekarameliseerde suikerlaagje te breken en neem kleine hapjes, steeds met een lekker scherfje karamel en wat vla. Serveer het gerecht eens op authentieke wijze op vadersdag.

Erbij

Je kunt het best van een crema catalana genieten door er niets, maar dan ook niets bij te eten of drinken. Laat je even helemaal meevoeren door de zoete zachtheid van de vla en de knapperigheid van het toplaagje. Daarna? Een sterk kopje koffie.

Probeer ook eens

Romige Italiaanse panna cotta komt qua smaken en texturen dicht in de buurt van de Spaanse crema catalana. Maar dan zonder het knapperige suikerlaagje.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Crema Catalana bij jou in de buurt?

Voer je postcode in