Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Kip madras

Kip madras
Kip madras

Kip madras

Kip madras is een pittige Indiase curry, bestaande uit stukjes kip in een pittige tomatensaus. Het woord madras in de naam verwijst naar het gebruik van madrascurrypoeder – een mengsel van kruiden en specerijen afkomstig uit het zuiden van India.

Wat is kip madras?

Kip madras is een Indiase curry bestaande uit stukjes kip in een pittige saus op basis van tomaat. Het woord madras in de naam verwijst naar het gebruik van madrascurrypoeder voor dit gerecht – een mengsel van kruiden en specerijen afkomstig uit het zuiden van India, uit de stad Madras om precies te zijn (de stad heet tegenwoordig Chennai).

Het klimaat in het zuiden van India is erg geschikt voor het groeien van chilipepers; ze worden in enthousiaste hoeveelheden gebruikt in de Zuid-Indiase keuken. Er zitten dan ook flink wat gemalen, gedroogde chilipepers in madrascurrypoeder, samen met onder andere kurkuma, koriander en komijn.

Kip madras vindt dan wel zijn oorsprong in India, toch bestaat het gerecht in India zelf niet. De Britten zijn met het specerijenpoeder aan de haal gegaan en hebben er het gerecht kip madras omheen verzonnen. Volgens Camellia Panjabi, restaurateur en auteur van het best verkopende currykookboek ter wereld, 50 curries uit India, weet 95% van de Indiase mensen niet wat kip madras is! Een authentiek recept valt dus moeilijk te achterhalen en het is geen verrassing dat er veel verschillende varianten van dit gerecht verkrijgbaar zijn.

Wist je dat...

In Nederland doen thuiskoks vaak stukjes appel in hun kip madras. Deze toevoeging zie je buiten Nederland ook weleens, maar niet heel vaak. Wij zijn eraan gewend geraakt dankzij de pakjes-en-zakjesversie van het gerecht, die in ons land gretig aftrek vindt. Veel Nederlanders hebben het gerecht op deze manier leren kennen en verwachten nu dus steevast appel op hun bord.

Bereiding van kip madras

Voor het madrascurrypoeder worden de specerijen – gedroogde chilipepers, koriander, komijn, fenegriek, peperkorrels en currybladeren – in een droge pan geroosterd, vervolgens in een vijzel (of in een specerijenmolentje) fijngemalen en vermengd met kurkuma. Een basis van ui, knoflook en gember wordt aangezweet. Hier gaat het specerijenmengsel bij; het wordt meegebakken tot het heerlijk gaat geuren. Vervolgens wordt de kip er rondom in bruin gebakken. Het geheel mag met tomatenblokjes en water een halfuurtje bubbelen tot de kip gaar en de saus ingedikt is.

Iedere chef voegt zijn eigen details toe. Blokjes appel zijn, zoals gezegd, geliefd in de Nederlandse versie, maar ook stukjes paprika, garam masala of extra chilipeper zijn niet ondenkbaar.

Erbij

Bij kip madras hoort rijst, zo vinden we in ons land. Ook lekker zijn raita, een sausje van yoghurt en komkommer, en korianderblad. De Britten serveren het gerecht zonder blikken of blozen met een gepofte aardappel of met friet. Een beetje vreemd, maar ook dat smaakt lekker.

Probeer ook eens

Dit is een van de pittigere curry’s op de Indiase menukaart. Vindaloo is nog pittiger. Mildere opties zijn kip korma en kip tikka masala.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Kip madras bij jou in de buurt?

Voer je postcode in