Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Raita

Raita
Raita

Raita

Het Indiase gerecht raita is een condiment, een bijgerecht gemaakt van verkoelende yoghurt vermengd met groente, fruit, kruiden en/of specerijen, die extra smaak en textuur geven aan het geheel. De bekendste raita is komkommerraita.

Wat is raita?

Het Indiase gerecht raita is een condiment, een bijgerecht op basis van verkoelende yoghurt vermengd met een keuze aan andere ingrediënten, van verse groenten of fruit tot kruiden en specerijen, die smaak en textuur geven aan het gerecht. De bekendste van alle raita’s is de komkommerraita.

In het noorden van India komt raita dagelijks als bijgerecht op tafel, terwijl het in het zuiden de raita ook wel samen met gekookte rijst aan het eind van de maaltijd wordt gegeten, om de maag tot rust te brengen na de hete curry’s waar dit deel van het land bekend om staat.

Enkele voorbeelden van meer exotische raita’s zijn aubergineraita, aardappelraita, bananenraita en waterkersraita.

Wist je dat...

Dat pijnlijke gevoel in je mond nadat je een hap hete kip madras hebt genomen? Die wordt veroorzaakt door de capsaïnen in de chilipepers. Deze bad guys zetten de pijnreceptoren in je mond in brand. De beste remedie tegen dit pijnlijke gevoel is een slok melk, een hap yoghurt of een ander melkproduct, liefst de volle variant. Raita bijvoorbeeld! Het vet in melk lost de bad guys op, zodat je ze kunt doorslikken. Drink je water, bier of limonade, dan duurt het veel langer voordat je de hitte uit je mond krijgt. Lassi, het Indiase drankje op basis van yoghurt, heeft hetzelfde effect.

Bereiding van raita

Het geheim van een goede raita is in de handen van de chef – ieder heeft zo zijn eigen recept. Voor een komkommerraita zijn de basisingrediënten natuurlijk yoghurt en fijngesneden komkommer. Daarnaast gaat er vaak wat verse munt of koriander in, plus peper en zout. Alles wat er nu nog bij gaat, is aan de chef. Vaak is dit chaat masala, een pittig-zout-zurige specerijenmix met onder andere komijn-, koriander- en mangopoeder; soms is het eenvoudigweg wat komijn en citroensap. Het resulterende bijgerechtje is friszuur, zacht en romig tegelijk.

How to eat

Raita kan worden geserveerd als dip of bijgerecht; zie het in dat laatste geval meer als salade. Indiase mensen eten kleine hapjes raita tussendoor om de mond af te koelen, of ze mengen het eerst door de rijst voordat ze die met de curry opeten.

Erbij

Ga je voor een extra hot curry zoals een vindaloo? Neem dan naast de raita als drankje een mangolassi, ook gemaakt van yoghurt. Lassi geeft een extra verkoelend effect en is bovendien heerlijk zoet en als een toetje zo lekker

Probeer ook eens

Raita is bijzonder smakelijk als dip bij papadums.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Raita bij jou in de buurt?

Voer je postcode in