Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Kaeng panang (curry)

Panang curry
Panang curry

Kaeng panang (curry)

Kaeng panang is het milde, zoete en romige broertje van de Thaise rode curry. Sappige stukjes rundvlees, kip of soms gegrilde eend zijn omgeven door een saus van kokosroom, specerijen en gemalen pinda’s en gegarneerd met limoenblad en soms wat blaadjes Thais basilicum.

Wat is panang curry?

Kaeng panang (spreek uit ‘gkeng pah-neh-ien’) is het milde, zoete en romige broertje van de Thaise rode curry. Sappige stukjes rundvlees, kip of soms gegrilde eend zijn omgeven door een saus van kokosroom, specerijen en gemalen pinda’s. Het gerecht wordt gegarneerd met limoenblad en soms wat blaadjes Thais basilicum. Het is een relatief eenvoudig gerecht zonder groenten.

Ondanks enkele hardnekkige geruchten op het internet dat de naam van deze curry verwijst naar het Maleise eiland Penang, vertelt de Thaise ex-premier en geschiedkundige Kukrit Pramoj een ander verhaal. Het woord panang stamt uit het oude Khmer, een taal die nu nog in Cambodja wordt gesproken. Het betekent ‘gekruist’ en verwijst naar de manier waarop de poten van een kip waren opgebonden tijdens de bereiding van het gerecht. Gai panang, oftewel kip panang, was de eerste versie van de panangcurry. Later werd de kip in stukken gesneden en in de currypasta bereid, maar de naam is hetzelfde gebleven.

Doordat de curry alleen met kokosroom (het dikke goedje dat bovenin een blik kokosmelk zit) wordt gemaakt, zonder andere vloeistoffen zoals (kokos)water, zien de Thai dit als een ‘droge’ curry. De romige saus is nauwelijks droog te noemen, maar toch is het wel begrijpelijk wanneer je hem vergelijkt met de vele soepachtige curry’s die de Thaise menukaart rijk is.

Hoewel de meeste varianten van de panangcurry met vlees worden bereid, zijn er steeds meer chefs die vis of zeevruchten gebruiken. Omdat de currypasta de delicate smaak van vis makkelijk overheerst, wordt hij soms iets aangepast. De gemalen pinda’s blijven er zeker in, anders zou het geen panang meer zijn.

Wist je dat...

Er is maar een andere Thaise curry waar pinda’s in zitten, en dat is de kaeng massaman.

Bereiding van kaeng panang

Een speciale panangcurrypasta met onder andere gemalen pinda’s, rode chilipepers, galangal en citroengras wordt bereid. De dikke laag kokosroom bovenin een blik kokosmelk wordt aan de kook gebracht totdat het schift en de kokosolie vrijkomt. Hierin wordt de currypasta gebakken tot het mengsel heerlijk ruikt. Vervolgens wordt het vlees gestoofd in het currymengsel. Tenslotte wordt het gerecht op smaak gebracht met palmsuiker – een must want de curry mag, moet zelfs, zoet zijn – en vissaus of zout. Zodra er dunne reepjes limoenblad en eventueel wat ringetjes chilipeper over gestrooid zijn, is de curry klaar.

How to eat

Deze droge curry wordt door de Thai nooit in een kom geserveerd, maar altijd op een bord. Kommen zijn gereserveerd voor de meer soepachtige curry’s, zoals kaeng kari of kaeng khiao wan. Meestal krijg je er rijst bij, soms noedels, roti of brood. De Thai eten hun curry’s met lepel en vork, waarbij de lepel het eten schept en de vork als hulpje wordt ingezet.

Probeer ook eens

Hou je van zoetige hoofdgerechten? Vietnamese hu tieu heeft ook een zoete ondertoon, evenals Chinese foe yong hai.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Kaeng panang (curry) bij jou in de buurt?

Voer je postcode in