Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Khao pad

Khao pad
Khao pad

Khao pad

Khao pad betekent letterlijk ‘geroerbakte rijst’. Dit eenvoudige rijstgerecht bevat knoflook, ei, een zoutig element – vaak vissaus, sojasaus en/of oestersaus – en lente-ui. Daarnaast zit er meestal een eiwit in, in de vorm van vlees of vis. Suiker, chili en limoensap brengen de smaken in balans.

Wat is khao pad?

Khao pad (spreek uit ‘khaa-oo paht’ waarbij je de ‘t’ zo goed als niet uitspreekt) betekent letterlijk ‘geroerbakte rijst’. Dit eenvoudige rijstgerecht bevat knoflook, ei, een zoutig element – vaak vissaus, sojasaus en/of oestersaus – en lente-ui. Suiker, chili en limoensap brengen de smaken in balans: zoet, zout, zuur en pittig.

Naast de vaste ingrediënten zit er altijd een bron van eiwitten in khao pad. Dit kan van alles zijn:

  • khao pad moo – met varkensvlees
  • khao pad kai – met kip
  • khao pad pu – met krab
  • khao pad goong – met garnalen
  • khao pad sapparot – met ananas (geen eiwit, overigens)

Dit gerecht wordt door alle lagen van de bevolking gegeten, en door toeristen natuurlijk. Het is overal te koop, van straatstalletjes tot op markten en in goede restaurants. Voor de Thai is het een perfect lunchgerecht.

Het zoute element in dit roerbakgerecht verschilt van kok tot kok. Oestersaus is een populaire keuze, maar ook vissaus, sojasaus, golden mountainsaus en gewoon zout worden regelmatig in verschillende combinaties gebruikt. Het gerecht wordt, afhankelijk van de kok, ook wel geserveerd met een extra gebakken ei erbovenop.

Hoe simpel het gerecht ook is, de Thai nemen het even serieus als hun meer ingewikkeldere kooksels. De rijst moet gaar, maar niet te gaar zijn. Voor een lekkere khao pad heb je droge, losse korrels nodig. Daarom werkt koude rijst van de dag ervoor het best. Daarnaast is de limoen die er op het allerlaatst overheen wordt geknepen een onmisbaar element. Het vormt een balans met de suiker en het zout in de rijst.

Wist je dat...

In Thailand maakt men een variant die khao pad american, Amerikaanse gebakken rijst, heet. De rijst wordt gebakken met ketchup en geserveerd met een gebakken ei erop en een knakworstje ernaast. Khao pad american zul je niet snel in Amerika, of überhaupt buiten Thailand, vinden. Het gerecht is verre van authentiek, maar toch is het een heel populair gerecht, vooral onder Thaise kinderen en studenten.

Bereiding is khao pad

Gekookte jasmijnrijst, liefst van de dag ervoor, wordt met ei, knoflook, zoute smaakmakers (vaak een mix van soja- en oestersaus) en wat suiker gebakken tot de rijst goed warm is en het ei gestold. Er gaat lente-ui doorheen, de rijst wordt op een bord gestort en vervolgens gegarneerd met een partje limoen en plakjes komkommer.

How to eat

De Thai eten khao pad met lepel en vork van een bord, nadat ze het op smaak hebben gebracht met limoensap, chilipoeder en prik nam pla, een Thaise dressing op basis van vissaus en chilipeper.

Probeer ook eens

Nasi goreng is de Indonesische variant van khao pad.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Khao pad bij jou in de buurt?

Voer je postcode in