Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Nasi goreng

Nasi goreng
nasi goreng

Nasi goreng

In zijn meest simpele vorm is nasi goreng gebakken rijst, gewokt met specerijen en zoutige smaakmakers en aangevuld met stukjes groenten, vlees en/of vis. In Indonesië serveert men het graag als streetfood, in Nederland eten we het eerder als bijgerecht.

Wat is nasi goreng?

Het is een van de eenvoudigste gerechten uit de Chinees-Indonesische keuken, maar nasi goreng (je spreekt het net even anders uit dan je denkt, namelijk: ‘na-SIE go-RENG’) is er niet minder geliefd om. In zijn meest simpele vorm gaat het om gebakken rijst, gewokt met specerijen en een reeks zoutige smaakmakers en aangevuld met stukjes groenten, vlees en/of vis.

Op straat in Indonesië, waar dit gerecht overal te vinden is, serveert men nog steeds graag deze eenvoudige versie, alhoewel ook daar behoorlijk exotische variaties de ronde doen. Zo serveert men in Jakarta de legendarische nasi goreng kambing kebon sirih, kort gezegd nasi met geit. Ook vele andere Zuidoost-Aziatische landen kennen een eigen versie van gebakken rijst, zoals nasi goreng kampung in Maleisië en khao pad in Thailand.

In Nederland hebben we van nasi goreng zowat een nationaal gerecht gemaakt. Nadat de onafhankelijkheid van Indonesië een feit was en er veel Nederlanders met een zucht naar de Indonesische keuken terugkeerden, gingen ondernemende Chinese restaurateurs met het gerecht aan de slag. Ze gaven er een Chinees tintje aan en serveerden het voortaan in hun restaurants, samen met andere Chinees-Indonesische gerechten zoals babi pangang.

Wist je dat...

Wij noemen het gerecht vaak kortweg nasi. Doe je dit in Indonesië, dan krijg je geen gebakken rijst, maar gewone witte rijst. De toevoeging goreng is essentieel om het onderscheid tussen de twee gerechten te maken.

Bereiding van nasi goreng

Het belangrijkste ingrediënt van nasi goreng is wel degelijk de rijst. Het gerecht wordt het lekkerst wanneer de rijst van tevoren is gekookt en helemaal is afgekoeld. De meeste koks zweren er zelfs bij. Voor nasi goreng als bijgerecht wordt eerst een geurige basis van ui, knoflook, kurkuma en chilipepers in olie gebakken. Hieraan worden rijst, sojasaus, ketjap manis, trassi, suiker en zout toegevoegd en meegebakken tot de rijst de smaken heeft opgenomen en alle korrels zijn losgeroerd. Dient de nasi als complete maaltijd, dan worden er bovendien groenten als kool of champignons, stukjes kip, varkensvlees of ham, danwel garnaaltjes toegevoegd. Erg lekker wordt de nasi met een gebakken ei erbovenop. Het liefst wordt het eitje op Aziatische wijze klaargemaakt: gebakken in een wok in een royale laag hete olie, waardoor de randjes en onderkant heerlijk bruin, iets plakkerig en toch knapperig worden.

How to eat

Serveer de nasi in de Zuidoost-Aziatische stijl met plakjes komkommer en tomaat, en kroepoek. Of op zijn Hollands, met augurken, gebakken uitjes en pindasaus. Dat is het mooie van fusiongerechten: het mag allemaal!

Erbij

Een portie saté smaakt er natuurlijk geweldig bij. Maar eigenlijk smaakt nasi lekker bij alle Indische gerechten. Het maakt dan ook standaard onderdeel uit van een rijsttafel.

Probeer ook eens

Geef je rijst graag de hoofdrol, probeer dan ook eens khao pad, de Thaise variant van nasi, of een Indiaas biryani-gerecht, zoals chicken biryani.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Nasi goreng bij jou in de buurt?

Voer je postcode in