Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pad krapow

Pad krapow
Pad krapow

Pad krapow

Pad krapow is een van de meest populaire en makkelijk te bereiden gerechten uit de Thaise keuken. Heilig basilicum (bai krapow) wordt geroerbakt (pad) samen met een bron van eiwitten naar keuze (vlees, vis of tofu), knoflook, chilipepers, smaakmakers en soms ook stukjes kousenband.

Wat is pad krapow?

Pad krapow (spreek uit ‘paht gka-pra-wo’) is een van de meest populaire en makkelijk te bereiden gerechten uit de Thaise keuken. Heilig basilicum (bai krapow genaamd) wordt geroerbakt (pad) samen met een bron van eiwitten (geruld vlees, gebakken vis of tofu), knoflook, chilipepers en andere typisch Thaise smaakmakers. Soms zitten er ook sperzieboontjes of stukjes kousenband in.

Het heilig basilicum, de krapow dus, is de ster van het gerecht. Je ziet het aan de naam en je merkt het in je mond. Als je eenmaal aan de hitte van de chili’s gewend bent, komen de overduidelijke smaak en geur, die peperig en krachtig is en nergens mee te vergelijken, naar boven.

Je zou pad krapow bijna fastfood kunnen noemen. Maar dan een gezond fastfood. Het is van de vroege ochtend tot de late avond verkrijgbaar in eetstalletjes in de straten van Bangkok en andere steden. De Thai eten het graag als lunch of als ze plotseling trek hebben gekregen en snel iets lekkers naar binnen willen werken.

Bestel je pad krapow in een restaurant, dan word je meestal gevraagd of je hem ‘heet’ hebben wilt. Zeg je ja, wees dan voorbereid op een snoeihete versie die al je zintuigen op scherp zet en je ogen laat wateren. Regelmatig verschijnt er een knapperig gebakken ei, compleet met bruingebakken randjes, bovenop het gerecht, dat dan pad krapow kai dao heet.

Bij pad krapow hoort rijst. Pad krapow eten zonder rijst is als het eten van een pot sambal zonder iets erbij. Rijst geeft tegengas, het is mild en zacht, en de nootachtige smaak van pandan- of kleefrijst geeft een extra dimensie aan het geheel.

Bereiding

Gehakt of stukjes kip, vis of tofu worden in olie en knoflook geruld danwel knapperig gebakken samen met eventuele groenten – ui en bonen bijvoorbeeld – en verse chilipepers. Hier worden gedroogde chilipepers en een mengsel van vissaus, sojasaus, oestersaus en suiker toegevoegd. Zodra al het vocht is opgenomen, gaat het vuur uit en wordt er een flinke hand heilig basilicum doorheen geroerd. Nu is gerecht klaar om met rijst en eventueel een gebakken ei geserveerd te worden.

How to eat

Roer rijst en pad krapow niet achteloos door elkaar, maar bouw elk hapje opnieuw op op je lepel: beetje rijst, beetje roerbakschotel. Zo blijven beide elementen herkenbaar en komen de smaken ten volste tot hun recht. Kleefrijst kun je ook tot kleine balletjes rollen waarmee je de pad krapow naar binnen lepelt.

Erbij

Het gerecht is flink pittig. Zet vast een ijskoude, zoete cha yen (Thaise thee met gecondenseerde melk) klaar om je smaakpapillen tot kalmeren te brengen.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Pad krapow bij jou in de buurt?

Voer je postcode in