Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Chow mein

Chow mein
Chow mein

Chow mein

Chow mein is een Chinees gerecht van gebakken (chow) noedels (mein). De variaties zijn eindeloos – afhankelijk van chef of streek wordt er geroerbakt met varkensvlees, kip, garnalen en groenten zoals kool, taugé, paprika, wortel en lente-ui.

Wat is chow mein?

Chow mein (spreek uit: ‘tsjouw MEEjn’) is een Chinees gerecht van gebakken (chow) noedels (mein). De variaties zijn eindeloos – afhankelijk van chef of streek wordt er geroerbakt met varkensvlees, kip, garnalen en welke je groente je ook maar zin in hebt. Veel geziene groene gasten op een bord chow mein zijn kool, taugé, paprika, wortel en lente-ui.

Chow mein is de oervader van vele Aziatische geroerbakte noedelgerechten. Emigrerende Chinezen namen hun keuken in het algemeen en de hun noedels in het bijzonder mee, waar ze ook heen gingen. Zo komt het dat je tegenwoordig in elk Thais restaurant pad thai kunt eten, en je op festivals in Japan overal yakisoba en yaki udon tegenkomt. De Indonesische versie van chow mein heet bami goreng.

De noedels die worden gebruikt voor dit gerecht heten, heel passend, chow mein-noedels. Ze zijn gelig want er zit ei in het deeg, niet al te dik en ongekookt zien ze er een beetje kreukelig uit.

In Hong Kong en de provincie Guangdong eet men chow mein het liefst knapperig – de noedels worden in een laag olie gebakken zodat ze van buiten knapperig en vanbinnen nog zacht zijn. In andere regio’s laat men de noedels zacht door ze kort mee te warmen danwel te stomen in de wok (dit gerecht wordt ook wel lo mein genoemd).

Wist je dat...

De term chow mein is voor Chinezen een algemene term. Zeg je, “We eten chow mein”, dan betekent het niets meer dan dat een Italiaan zegt, “We eten pasta”. Er kan dus van alles op je bord verschijnen als je eenmaal aanschuift.

East vs. West

Chow mein werd voor het eerst buiten China gezien aan het eind van de achttiende eeuw, in de Chinese gebieden (Chinatown) van grote steden als New York en Londen.

Bereiding van chow mein

Chow mein is een supersnel gerecht dat vlak voor het opdienen wordt bereid. De tarwenoedels zijn alvast gekookt en mogen afkoelen. Hapklare stukjes vlees, vis of kip worden met wat knoflook in een wok kort aangebakken en vervolgens met de gekozen groenten gaar geroerbakt. Als laatste mogen de noedels en de chow mein-saus – een mengsel van sojasaus, oestersaus, Shaoxing rijstwijn, suiker en sesamolie – erbij. Dit is waar de chow mein-magie plaatsvindt! Er wordt geroerd tot elke noedelsliert bedekt is met de smakelijke saus.

How to eat

Dit is typisch zo’n gerecht waar iedereen wel een flinke portie van lust. Wees dus niet te zuinig met opscheppen. Serveer op een bord of in een kom, met eetstokjes.

Probeer ook eens

Qua ingrediënten verschilt de gemiddelde chow mein niet zoveel van tjap tjoy – het grote onderscheid is dat het ene gerecht met noedels, het andere met rijst wordt geserveerd.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Chow mein bij jou in de buurt?

Voer je postcode in