Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pad thai

Pad thai
Pad thai

Pad thai

Pad thai betekent letterlijk ‘Thaise roerbak’. Het is een gerecht waarbij rijstnoedels worden geroerbakt (pad) met een zoetzuur sausje, ei, groenten en vlees, vis of tofu. Erbij krijg je gehakte pinda’s, suiker, chilipoeder, chilipepers in azijn en vissaus om de noedels mee te personaliseren.

Wat is pad thai?

Pad thai (spreek uit ‘paht thai’) betekent letterlijk ‘Thaise roerbak’. Het is een rijstnoedelgerecht waarbij de noedels worden geroerbakt (pad) met een zoetzuur sausje, ei, groenten en vlees, vis of tofu. Erbij krijg je gehakte pinda’s, suiker, chilipoeder, chilipepers in azijn en vissaus om de noedels mee te personaliseren. Een goede pad thai heeft de gouden combinatie van zoet, zuur, zout en pittig zonder dat een van deze smaken overheerst.

Als het allerbekendste gerecht uit de Thaise keuken staat de pad thai op het menu van – zowat letterlijk – elk Thais restaurant ter wereld. Het is in sommige landen zelfs verkrijgbaar als magnetronmaaltijd.

Zoals zoveel Thaise gerechten, wordt ook de pad thai bereid met vlees, vis of tofu naar keuze. Een bekende versie heeft garnalen en tofu, maar er zijn ook versies met kip, krab of zelfs kreeft. Sommige koks serveren hun pad thai in een crêpe van ei, terwijl er regio’s zijn waar varkensvlees en reuzel een belangrijke rol spelen. De overeenkomst zit hem in het gebruik van de pad thai-saus met zijn gedroogde garnaaltjes, die een subtiele vissige zoutigheid aan het geheel geven.

Wist je dat...

Het schijnt dat de pad thai werd bedacht tijdens een nationale wedstrijd om een Thais noedelgerecht te bedenken, uitgeschreven eind jaren dertig van de vorige eeuw. Achter de wedstrijd zaten nationalistische gevoelens; de meeste noedelgerechten hadden een Chinese achtergrond en men wilde wel eens een echt Thais gerecht op de kaart zetten. Het winnende maal kreeg de passende naam ‘Thaise roerbak’. De hoop was dat de Thai zich dankzij dit gerecht als volk verenigd zouden voelen.

Bereiding van pad thai

Het pad thai-sausje is het belangrijkste onderdeel van een goede pad thai: een mengsel van palmsuiker, vissaus, tamarinde en water. Dit wordt van tevoren gemixt en staat aan de zijlijn klaar. De rijstnoedels worden geweekt in koud water. Alle andere ingrediënten staan gesneden klaar. Nu kan het roerbakken beginnen. Sjalotjes, gedroogde garnaaltjes, rammenas, knoflook en chilipoeder worden kort gefruit samen met de tofu. De geweekte noedels worden even meegewokt en dan gaat het pad thai-sausje erbij. De noedels worden al roerend in het vocht van de saus gaar gestoomd, ondertussen de saus in zich opnemend. Zodra het vocht verdwenen is, gaat het ei erbij. Als laatste – het vuur gaat al uit – worden taugé en Chinees bieslook erdoor geschept om iets mee te warmen in de nog hete pan. De garnalen, die apart zijn gebakken tot ze net gaar zijn, worden erbovenop gelegd. Het gerecht wordt geserveerd met een partje limoen, extra pinda’s, taugé, Chinees bieslook en chilipoeder. Niet vergeten de limoen boven het gerecht uit te knijpen! Het voegt een friszure noot toe die het gerecht naar een hoger niveau tilt.

How to eat

Alleen wanneer de Thai noedelgerechten eten, gebruiken ze eetstokjes. Voor alle andere (rijst)gerechten kiezen ze lepel en vork. Pad thai mag dus met eetstokjes gegeten worden. Maar lepel en vork mag ook, niemand die het raar zal vinden.

Probeer ook eens

Yakisoba is de Japanse versie van gebakken noedels, de Chinezen eten chow mein en de Indische keuken serveert bami goreng. Of draai de pittigheidsfactor eens flink omhoog met dit minder bekende maar zeker niet minder lekkere roerbakgerecht: pad krapow.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Pad thai bij jou in de buurt?

Voer je postcode in