Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tom yam

Tom yam
Tom yam

Tom yam

Tom yam (ook wel tom yum) is een heldere, intens zure en pittige soep. Hij wordt getrokken met citroengras, limoenblad en galangal. Verder zitten er stukjes vlees of vis naar keuze in en vaak ook paddenstoelen. Het geheel wordt op smaak gebracht met vissaus, limoensap en chilipepers.

Wat is tom yam?

Tom yam (spreek uit ‘tom jam’) is een heldere, intens zure en pittige soep. Hij wordt getrokken met citroengras, limoenblad en galangal. Verder zitten er stukjes vlees of vis naar keuze in en vaak ook paddenstoelen. Het geheel wordt op smaak gebracht met vissaus, limoensap en chilipepers.

Het woord ‘tom’ betekent ‘koken’ en als het in de naam van een gerecht staat, zoals bij tom yam en tom kha kai, weet je dat je soep krijgt. Yam is de term gebruikt voor een reeks Thaise salades. Eigenlijk betekent tom yam dus ‘saladesoep’. Toch vind je geen bakken sla of groenten in je kom. De ‘yam’ verwijst naar de smaakmakers in deze soep, die exact dezelfde zijn als in een yam-salade.

Het gerecht is een van de meest bekende soepen ter wereld. Het wordt geserveerd met vis of vlees naar keuze. Meestal zijn dat garnalen (tom yam goong) of stukjes kip (tom yam kai).

Wist je dat...

Galangal en gember lijken qua uiterlijk misschien wel erg op elkaar, maar zijn in de Thaise keuken toch elkaars tegengestelden. Waar gember een verwarmende werking heeft, is galangal juist verkoelend. Je kunt de galangal in recepten zoals deze soep dan ook niet zomaar vervangen door gember.

Bereiding van tom yam

Aan een basis van garnalenbouillon, kippenbouillon of gewoon water wordt de ‘heilige drie-eenheid’ van de tom yam toegevoegd: citroengras, limoenblad en galangal. Deze drie ingrediënten worden eerst ‘gekneusd’ zodat de smaken goed vrij kunnen komen in de soep – het citroengras wordt flink geplet, het limoenblad gescheurd en de galangal wordt in plakjes gesneden. Samen met wat stukken chilipeper wordt hiervan in enkele minuten een smakelijke basis voor de tom yam getrokken. Nu worden eventuele andere ingrediënten, meestal paddenstoelen en garnalen (of kip) toegevoegd en kort meegekookt. De soep wordt van het vuur af op smaak gebracht met yam-smaakmakers: vissaus, limoensap en suiker. Ze zorgen voor die typisch Aziatische balans van zout, zuur en zoet.

How to eat

De Thai serveren hun tom yam graag met de smaakmakers er nog in, gewoon omdat het er mooi uitziet. Toch zijn de stukken citroengras, chilipeper, galangal en limoenblad niet bedoeld om op te eten. Je mag ze dus met een gerust hart laten liggen.

Erbij

Heb je nog wat verse koriander liggen (of op de vensterbank staan), pluk dan wat blaadjes en garneer hiermee de soep.

Probeer ook eens

Heb je meer zin in een mild Thais soepje, dan is tom kha kai het gerecht voor jou. Ben je juist wel fan van de zure smaak van tom yam? De Vietnamese keuken kent ook een zure soep die het ontdekken waard is, bun rieu genaamd.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Tom yam bij jou in de buurt?

Voer je postcode in