Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bun rieu

Bun rieu
Bun rieu

Bun rieu

Bun rieu is een Vietnamese noedelsoep uit het noorden van het land, met zoete krab en zurige tamarinde als belangrijkste smaakmakers. De soep bevat tevens rijstvermicellinoedels (bun), verse tomaten, varkensvlees en ei.

Wat is bun rieu?

Bun rieu (bún riêu, spreek uit ‘boen rie-joe’), ook wel bun rieu cua genoemd, is een Vietnamese noedelsoep uit het noorden van het land, met zoete krab en zurige tamarinde als belangrijkste smaakgevers. De soep bevat tevens rijstvermicellinoedels (bun), verse tomaten, varkensvlees en ei.

De krab wordt soms met het ei en varkensgehakt tot balletjes gerold, soms wordt het mengsel ook los in de soep gesudderd (rieu) en vormt het een soort wolk op het oppervlak.

De krabben die van oudsher in deze soep gebruikt worden, zijn zoetwaterkrabbetjes gevangen in de rijstvelden. De krabben worden tot een pasta gevijzeld die samen met de schaal van het dier de basis vormt voor de bouillon. Tegenwoordig gaan de meeste Vietnamezen niet meer op krabbenjacht in de rijstvelden, maar kopen ze hun krab kant-en-klaar in blikjes.

Veel voorkomende toppings voor bun rieu zijn verse kruiden, dunne reepjes bladgroenten, taugé en lente-ui. De soep wordt aan tafel verder op smaak gebracht met onder andere garnalenpasta. Bun rieu wordt, afhankelijk van de chef, steeds net iets anders klaargemaakt. Zo zijn er varianten met tofu, met weekdieren (slakjes of schelpen), blokjes varkensbloed of stukjes Vietnamese worst.

Bereiding

Een mengsel van varkensgehakt, krabvlees, tamarinde, garnalenpasta en ei wordt in een bouillon – bij voorkeur eentje getrokken van krabschalen en krabpasta – gegaard. Het krabmengsel komt bovendrijven zodra het gaar is. De soep wordt gevuld met rijstvermicellinoedels, partjes verse tomaat en blokjes gebakken tofu. Het geheel wordt geserveerd met verse kruiden en groenten voor extra kleur, geur en knapperigheid.

Probeer ook eens

Houd je van de zurige smaak van tamarinde? Probeer dan eens een kom canh chua, een zoetzure vissoep uit het zuiden van Vietnam. Banh canh, een noedelsoep met dikke noedels, wordt ook wel met krabvlees geserveerd en heet dan banh canh cua. Haaienvinnensoep wordt overigens ook gemaakt met ei.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Bun rieu bij jou in de buurt?

Voer je postcode in