Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Yam nua

Yam nua
Yam nua

Yam nua

Yam nua is een salade (yam) gemaakt van gegrilde biefstuk (nua) die wordt omgeschept met een dressing van limoensap, vissaus, suiker en Thaise chilipepers, nam yam genaamd. De salade bevat ook ui, lente-ui, een groente en verse kruiden.

Wat is yam nua?

Het Thaise gerecht yam nua (spreek uit ‘jam nuwa’) is een salade (yam) gemaakt van biefstuk (nua). De biefstuk in een authentieke yam nua is gegrild (yang), vandaar dat het gerecht ook wel yam nua yang heet. Maar nog belangrijker dan het vlees is de dressing, nam yam genaamd. Hierin zijn de vier uitgesproken smaken, die zorgen voor de balans in Thais eten, aanwezig: zuur (limoensap), zout (vissaus), zoet (suiker) en heet (chilipepers).

Er staat een hele reeks yam-gerechten op het menu in de Thaise keuken, van yam hua plee (met bananenbloemen) tot yam kunchieng (met Chinese worst). Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de bovengenoemde dressing, nam yam. Alle yam-gerechten gerechten worden aangemaakt met deze dressing – dit verklaart waarom ze ook vaak als ‘salade’ worden benoemd. De dressing is het cruciale element dat alle yam-gerechten met elkaar verbindt.

Yam-salades, die overigens weinig lijken op onze westerse salades omdat ze veel minder groenten en sla bevatten, hebben een lange traditie. Ze verschijnen al in de eerste beschrijvingen van Thais voedsel, in gedichten die zo’n tweehonderd jaar oud zijn.

Op het eerste gezicht lijkt yam nua wel op het eveneens Thaise gerecht nam tok. Beide zijn yam-salades met gegrild vlees in de hoofdrol, hoewel nam tok soms ook gemaakt wordt met varkensvlees. Toch zijn ze van elkaar te onderscheiden. Een yam nua wordt gemaakt met meer groenten, zonder munt en zonder geroosterde gemalen kleefrijst (khao khua).

Wist je dat...

Er zijn evenveel yam nua-recepten als chefs zijn? Alleen al de precieze ratio van de vier elementen voor de dressing verschilt van kok tot kok.

Bereiding van yam nua

De nam yam-dressing van limoensap, nam pla (vissaus), suiker en gehakte Thaise chilipepers vormt de smaakbasis van deze yam-salade. Deze gaat over een mengsel van dungesneden roze gegrilde biefstuk, (milde) ui of sjalot, een groente zoals blokjes verse tomaat of plakjes komkommer, gehakte lente-ui en verse kruiden zoals Chinese selderij, selderijblad of koriander. De salade wordt lauwwarm opgediend.

Probeer ook eens

Ook de klassieke Thaise soep tom yam dankt zijn naam en zijn typisch pittigzure smaak aan de yam-ingrediënten die erin gaan: limoensap, vissaus, suiker en gehakte Thaise chilipepers.

Erbij

De Thai eten hun yam nua in combinatie met enkele andere gerechten naar keuze, waaronder gestoomde rijst (khao). Zo transformeren ze meerdere kleine gerechten tot een complete maaltijd.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Yam nua bij jou in de buurt?

Voer je postcode in