Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pla sam rod

Pla sam rod

Pla sam rod

Pla sam rod is gebakken vis met driesmakensaus. De vis is vaak een witte vis, zoals zeebaars, zeebrasem of snapper. De drie smaken zijn geen onbekenden in de Thaise keuken, het gaat om zuur, zoet en zoutig, afkomstig van de ingrediënten tamarinde, palmsuiker en vissaus.

Wat is pla sam rod?

Pla sam rod (spreek uit ‘plaa sam ros’, waarbij de ‘s’ aan het eind het midden houdt tussen een ‘s’ en een ‘t’) betekent letterlijk ‘vis drie smaken’. Iets uitgebreider beschreven gaat het om gebakken vis met een driesmakensaus. De vis is vaak een witte vis, zoals zeebaars, zeebrasem of snapper, heel of gefileerd. De drie smaken zijn niet onbekend in de Thaise keuken, het gaat om zuur, zoet en zoutig.

Een authentieke driesmakensaus wordt dan ook gemaakt met tamarinde voor het zuurtje, palmsuiker als zoetige component en zoutige nam pla (vissaus). Daarnaast komt er nog een stevige hoeveelheid chilipepers bij kijken. In de mond van de Thai, die heel wat pittigheid gewend zijn natuurlijk, wordt de balans tussen de drie smaken in de saus niet verstoord door die extra hitte. Qua smaak heeft de saus iets weg van zoete chilisaus uit een fles, maar dan levendiger, uitgesprokener, heter en toch zoeter.

Pla sam rod is een bekend gezicht in Thaise restaurants, zowel in het land zelf als over de grens.

Bereiding

Een pasta van tot pulp gevijzelde rode chilipepers, korianderwortels, knoflook en sjalotjes wordt even aangebakken in hete olie tot het rauwe van de knoflook en ui af is. Dan worden er palmsuiker en tamarindewater doorheen geroerd. Het geheel mag vijf minuten karamelliseren en pruttelen tot een saus die wel wat wegheeft van een chutney. De derde component, zout, gaat er als laatste doorheen in de vorm van vissaus.

Ondertussen wordt allereerst een handvol Thais basilicum, dan de vis gebakken – de Thai houden wel van een gefrituurd visje, maar bakken in een laagje olie is ook heerlijk en een stuk minder vet. De vis wordt geserveerd met de saus eroverheen gelepeld. Het gebakken Thais basilicum en wat extra chilipeper maken het gerecht af.

Erbij

Pla sam rod wordt geserveerd met witte rijst.

Probeer ook eens

In de Chinese keuken serveert men ook graag gefrituurde vis, vaak met gember- of zwartebonensaus. Vietnamese bun rieu combineert zoetige krab met zurige tamarinde, maar lijkt verder in niets op pla sam rod – het is namelijk een noedelsoep.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Pla sam rod bij jou in de buurt?

Voer je postcode in