Panini


Panini
-
Keukens Italiaanse keuken
-
Basis Deeg / beslag
-
Voor De kleine trek
Wat zijn panini?
Panini (spreek uit: ‘pah-NIE-nie’) betekent letterlijk ‘kleine broodjes’ en dat zijn het dan ook: Italiaanse belegde broodjes. Ze worden in allerlei varianten gegeten. De soorten broodjes kunnen verschillen en het beleg kan van alles zijn. Ze worden soms gegrild in een speciale panini-grill, en soms ook niet.
In Italië zelf is het de regio die bepaalt welke broodjes er op de toonbank liggen, en wat erin wordt gestopt. In Toscane kiest men bijvoorbeeld graag voor sbriciolona, een salamiworst met venkelzaadjes, en pecorino op een regionaal broodje zoals een semelino. In Rome vult men graag rosettabroodjes en in Napels is men scheutig met scamorza, een gerookte mozzarella.
Panini worden in Italië sinds de jaren 1960 vanuit broodjeszaken (panintecas) verkocht en het concept verspreidde zich al snel de wereld over. De Amerikanen zijn al sinds de jaren 1970 van de panini gecharmeerd en ook in Nederland is het gerecht al decennialang in broodjeszaken te vinden.
Onze Nederlandse panini’s zijn eigenlijk altijd gegrild. Het beleg doet vaak Italiaans aan – mozzarella, pesto en salami zijn populair – maar niet altijd: er zijn heel wat Nederlandse broodjeszaken met het concept aan de haal gegaan. Dit verklaart varianten als panini gezond, panini shoarma en panini brie-ananas.
Wist je dat...
In Nederland gebruiken we het woord panini voor het aanduiden van een enkel broodje. Een panini, twee panini’s. Toch is dit niet correct. Niet in het Italiaans, en ook niet in het Nederlands. Italianen eten een panino, twee panini. Volgens het Nederlands woordenboek zouden wij moeten spreken van een panino, twee panino’s.
Bereiding van panini
Het bereiden van panini is super eenvoudig. Je splijt een broodje naar keuze open, belegt het met de gekozen vulling, klapt het dicht en grilt het in de panini-grill tot de vulling warm is. Bij zo’n eenvoudige bereidingswijze kun je maar beter met de lekkerste ingrediënten werken, want die proef je!
How to eat
In ware Italiaanse stijl hoort de onderste helft van een panini in vetvrij, wit papier ingepakt te zijn. Zo druipt er onder niets uit wanneer je er in hapt.
Erbij
In Italië koop je een klein, betaalbaar glaasje huiswijn bij je panini en sta je op de stoep voor de broodjeszaak te eten. Dat is lunchen op zijn simpelst én best.
Probeer ook eens
Gevulde broodjes zijn niet alleen in Italië populair; Spanjaarden eten bocadillos en Vietnamezen banh mi.