Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Kunefe

Kunefe

Kunefe

Kunefe is een Turks dessert bestaande uit een knapperig gebakken, boterig sliertjesdeeg, kadayif genaamd, gevuld met kaas en overgoten met zoete suikersiroop. De stad Antiochië heeft van dit gerecht haar specialiteit gemaakt en je vindt er dan ook kleine kunefe-winkeltjes op elke straathoek.

Wat is kunefe?

Kunefe (Turkse spelling künefe, spreek uit: ‘kuu-neh-feh’) is een Turks dessert bestaande uit een knapperig gebakken, boterig sliertjesdeeg, kadayif, gevuld met kaas en overgoten met zoete siroop.

Om het bijzondere kadayif-deeg te maken, wordt het door een soort zeef gedrukt. Zo vormen zich de typische dunne sliertjes die wel wat lijken op vermicelli. Vervolgens wordt het deeg voorgebakken.

De stad Antiochië (Antakya), gelegen aan de Middellandse Zee, heeft van kunefe haar specialiteit gemaakt en je vindt er dan ook kleine kunefe-winkeltjes op elke straathoek, waar ze niet alleen het dessert, maar ook het deeg zelf maken. De verser-dan-verse kaas gebruikt in Antiochiaanse kunefe is zacht, elastisch en typisch voor de regio. In kunefe worden ook andere kazen gebruikt; elke zachte, verse, ongezouten kaas komt in principe in aanmerking.

Wist je dat...

Kunefe is typisch zo’n gerecht dat de locals niet thuis maken, maar kopen. Maar dan wel bij de specialist, die de hele dag niets anders dan kunefe en kadayif maakt. Mocht een Turkse mama toch haar eigen versie op tafel willen zetten, dan is de kans groot dat ze in elk geval de kadayif in het winkeltje haalt.

Bereiding van kunefe

Het dessert wordt als een taart gebakken in een speciale kunefe-bakvorm, een ondiepe, ronde, metalen schaal. Voorgebakken kadayif-deegsliertjes worden in stukjes gehakt en in een rijkelijk beboterde kunefe-vorm gedrukt. Op deze deegbodem komt een laag ongezouten verse Turkse kaas, zoals taze kashar, dil peyniri (mozzarella) of lor. Sommige chefs voegen tevens een laagje kaymak toe, voor een extra romig toetje. Hier komt een tweede laag kadayif bovenop. De taart wordt op het fornuis goudbruin gebakken. Dan wordt hij gestort op een bord, de vorm wordt opnieuw beboterd en de taart wordt met de ongebakken kant naar beneden opnieuw in de bakvorm gebakken. De nog gloeiend hete taart wordt in de vorm overgoten met een siroop gemaakt van suiker, water en citroensap. Kunefe wordt in punten geserveerd, gegarneerd met tot poeder gemalen pistache- of walnoten.

How to eat

Voor ons doen is het gerecht mierzoet, dus een kleine portie is meestal genoeg. Serveer je de kunefe warm (dan is het dessert op zijn knapperigst), geef er dan een mes bij om de draden van de kaas beter door te kunnen snijden.

Probeer ook eens

Fan van de zoete knapperigheid van dit nagerecht? Dan kom je ook met baklava en Griekse kataifi aan je trekken.

Erbij

In ware Antiochiaanse stijl wordt een punt kunefe geserveerd met een bol ijs of een toef slagroom.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Kunefe bij jou in de buurt?

Voer je postcode in