Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Donut

donut
donuts

Donut

Een donut, ook wel doughnut genoemd, is een gefrituurde ring of bal van deeg, soms gevuld met jam, vaak bedekt met suiker of glazuur. De donut is zowaar familie van de oer-Hollandse oliebol en werd in de negentiende eeuw door Nederlandse immigranten geïntroduceerd in Amerika.

Wat is een donut?

Een donut, ook wel doughnut genoemd (spreek uit: ‘doo-naht’) is een gefrituurde ring of bal van deeg, soms gevuld met jam, vaak bedekt met suiker of glazuur.

De donut is zowaar familie van onze eigen oer-Hollandse oliebol. In de negentiende eeuw brachten Nederlandse immigranten olykoeks (oftewel oliekoeken, de voorloper van de oliebol) mee naar New Amsterdam (nu Manhattan). Ergens in het midden van de negentiende eeuw kregen de koeken een gat in het midden. Hoe dat precies zo kwam, is een van de grote vraagtekens in de Amerikaanse culinaire geschiedenis.

Verhalen genoeg, maar niemand kan het gat met zekerheid verklaren. De meeste verhalen draaien om de scheepskapitein Hansen Gregory. Hij zou een gat in de ongebakken koeken hebben gestanst om te voorkomen dat het midden rauw bleef. Klinkt waarschijnlijk, maar het is niet de enige mythe die rondwaart. Gregory zou om dezelfde reden het midden juist hebben gevuld met noten (‘nuts’). Of hij zou tijdens het varen de koek op het stuur hebben gespiest om met twee handen te kunnen sturen. Er gaat zelfs een verhaal dat hij het idee voor het gat kreeg van een engel in een droom. Hoe dan ook, het gat hebben we aan kapitein Gregory te danken.

In 1920 werd de eerste donutmachine bedacht, een Willy Wonka-achtige creatie waarbij ringen deeg in een bak hete olie werden gedropt en vervolgens automatisch voortgestuwd en omgedraaid. De donuts werden, perfect gebakken, uit de olie omhoog gerold op een lopende band. Amerika had er een nieuwe hobby bij: mensen verdrongen zich voor de ramen van donutwinkels om te zien hoe rij na rij donuts uit de machine tevoorschijn kwam.

De machines werden beter, populariteit van donuts groeide en eind jaren 1950 hadden ketens als Krispy Kreme en Dunkin’ Donuts winkels in het hele land. Inmiddels eten Amerikanen hun donuts op elk tijdstip van de dag, zelfs als ontbijt (vraag maar aan Homer Simpson). Jaarlijks worden er 10 miljard donuts naar binnen gewerkt.

Populaire varianten zijn:

  1. glazed – met een suikerlaagje
  2. coconut – met een topping van kokosvlokken
  3. cinnamon roll – met kaneelsuiker
  4. jelly filled – gevuld met jam
  5. Boston cream – gevuld met vanillecustard, met chocoladefrosting

Wist je dat...

In de Eerste Wereldoorlog kregen Amerikaanse soldaten in de loopgraven in Frankrijk donuts te eten, gebracht door vrouwelijke vrijwilligers. Hetzelfde gebeurde in de Tweede Wereldoorlog; de dames die ze uitdeelden, werden Donut Dollies genoemd.

Bereiding donuts

Een deeg op basis van bloem, boter, eieren, melk en gist wordt gekneed en mag rijzen. Met een speciale donutstang worden er deegringen uit het deeg gestoken; deze mogen opnieuw rijzen en worden vervolgens aan beide kanten bruin gefrituurd. Ze worden warm door suiker gerold, of koud geglazuurd, en gegeten.

How to eat

Net als in de film brengen Amerikanen ook in werkelijkheid weleens een doos donuts mee voor collega’s op het werk.

Erbij

Meestal voldoet een koffie. Daar kun je je donut zo lekker in soppen.

Probeer ook eens

Donuts zijn nauw verwant aan onze Nederlandse oliebollen en hebben ook veel weg van Marokkaanse sfenj en Indiase gulab jamun.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Donut bij jou in de buurt?

Voer je postcode in