Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Baguette

Baguette
baguette

Baguette

De baguette is het culinaire symbool van Frankrijk. De hele wereld kent het langwerpige brood met z’n knapperige korst vanbuiten en zachte, witte broodkruim vanbinnen. Het wordt gemaakt van bakkersmeel, een rijsmiddel, zout en water. Fransen soppen er graag mee in hun koffie.

Wat is baguette?

De baguette (spreek uit: ‘bah-GHET’) is het culinaire symbool van Frankrijk. Iedereen ter wereld kent het langwerpige brood met z’n knapperige korst vanbuiten en het zachte, witte broodkruim vanbinnen. Het wordt gemaakt van niets meer dan bakkersmeel, een rijsmiddel, zout en water. Een standaard baguette is 55-65 cm lang en 5 cm breed.

Baguette betekent letterlijk ‘stok’ of ‘staaf’, wat meteen de Nederlandse benaming ‘stokbrood’ verklaart. Hoewel lange, brede broden al sinds de tijd van koning Lodewijk XIV gegeten worden, kreeg de baguette pas in de jaren 1920 zijn naam. In diezelfde periode werd graan goedkoper en kon de gewone mens zich eindelijk goed witbrood veroorloven. Tegelijkertijd werd er een wet ingevoerd die ervoor zorgde dat arbeiders (inclusief bakkers) niet voor 4 uur ’s ochtends mochten beginnen met werken. Om te zorgen dat mensen toch met vers brood konden ontbijten, maakten de bakkers hun broden smaller, waardoor ze sneller bakten. De baguette werd hét brood van Frankrijk.

In vroeger tijden waren alle baguettes hetzelfde – gemaakt met zuurdesem en zonder additieven. Maar desembrood vraagt tijd. Sinds de jaren 1920 gebruiken bakkers vaak gist en verbetermiddelen, wat het proces sneller maakt, maar de gemiddelde baguette niet ten goede komt. Dankzij de tegenbeweging die we in eigen land maar al te goed kennen – die van de ambachtelijke bakker – zijn er tegenwoordig twee soorten stokbrood in Frankrijk, de baguette en de baguette tradition (spreek uit: ‘tra-die-SJON’). De baguette is de goedkopere variant met gist en additieven, de tradition is de ambachtelijke desemvariant zonder toevoegingen. Fijnproevers als ze zijn, kiest 75% van de Fransen voor een tradition.

Wist je dat...

De Franse president Macron deed in begin 2018 een oproep om de baguette tot werelderfgoed te verheffen. Het was de Italianen net gelukt om de Napolitaanse pizza op de Unesco-lijst te krijgen, en dat konden de Fransen zich niet op hun kop laten zitten. “De hele wereld is jaloers op de baguette. We moeten onze voortreffelijkheid en expertise bewaren,” aldus Macron. Tot nu bleef de actie zonder succes. De Franse keuken in zijn totaliteit staat overigens al wel op de lijst.

Bereiding baguette

Een authentieke Franse baguette tradition is gemaakt van wit bakkersmeel, bakkersgist en/of zuurdesemstarter, zout en water. In verschillende stappen wordt er gekneed en gerezen, gefermenteerd en gevormd. Langzaamaan ontstaan er stokbroden, die ingekerfd worden en op een speciale bakplaat worden gebakken. Een stoominjectie in de oven zorgt dat het deeg de eerste 5 minuten van de baktijd vochtig blijft en de baguette zijn typische korst krijgt.

How to eat

Fransen hebben op elk moment van de dag wel een gaatje voor baguette. Met boter en jam bijvoorbeeld, gesopt in koffie (ja, echt), met een Frans kaasje erop als hapje of als mop om je bord mee schoon te vegen. In Nederland serveren we stokbrood graag als lunch (met beleg), als hapje (met kruidenboter) of bij kaasfondue.

Probeer ook eens

Dankzij de Franse bezetting van Vietnam zijn de Vietnamezen dol op stokbrood. Het bekende Vietnamese gerecht banh mi wordt ermee gemaakt. Veel andere landen hebben hun eigen unieke versies van brood, zoals Indiase naan, Surinaamse roti en Turks brood.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Baguette bij jou in de buurt?

Voer je postcode in