Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Turks brood

Turks brood

Turks brood

Brood (ekmek) is een essentieel onderdeel van de Turkse maaltijd en wordt dan ook dagelijks gegeten, onder andere in de vorm van pide (Turks brood of kleine broodjes), simit (sesamringen), yufka, lavas en durum. Brood verdient respect en wordt zeker niet verspild.

Wat is Turks brood?

Brood is een essentieel onderdeel van de Turkse maaltijd en wordt dan ook dagelijks en met veel overtuiging verorberd. Brood verdient respect en wordt zeker niet verspild. Heb je toch een stuk pide of een simitring over? Voer het dan op zijn minst op aan de vogeltjes, of aan de meeuwen zoals de bewoners van Istanbul doen.

Er zijn verschillende soorten Turkse broden.

Pide (spreek uit: ‘pie-DEH’) oftewel pide ekmek zijn de grote, ronde of ovalen Turkse platbroden die we in Nederland gewoon Turks brood noemen. Pide heeft vaak een ruitpatroon in de bovenkant gekerfd. Het brood wordt al sinds de jaren tachtig in ons land verkocht.

Bestel je een pide in een Turks restaurant of bij de afhaal, dan krijg je meestal geen groot rond brood voorgeschoteld, maar een gevuld broodje, oftewel icli pide. Het broodje is dan vaak in een soort bootje gevouwen waarin de vulling zichtbaar is. In het bootje vind je gehakt, kaas, spinazie of sucuk (Turkse worst).

Simit (spreek uit: ‘sih-MIHT’), ook wel gevrek genoemd: een ringvormig, gevlochten broodje dat voor het bakken royaal bestrooid wordt met sesamzaadjes. Simit is favoriet als streetfood in Istanbul en wordt de hele dag door gegeten.

Yufka (spreek uit: ‘joefka’): een rond of ovaal platbrood, dunner dan pide en lavas, gemaakt van ongerezen deeg. Het wordt gebakken op een hete plaat en vaak gebruikt als wrap (durum). Yufkadeeg wordt ook gebruikt voor baklava en börek. Lavas (Turkse spelling lavaş, spreek uit: ‘lah-WASJ’) is opgebold brood gemaakt van gerezen deeg. Het is dikker dan yufka. Yufka en lavas hebben beide een lange traditie. Ze worden van oudsher op een houten plank, de senet, gerold met een oklava oftewel deegroller en met de hand tot ovalen gevormd.

Durum (Turkse spelling dürüm, spreek uit: ‘duu-RUUM’): een wrap gemaakt van yufka- of lavasbrood. De wrap wordt meestal gevuld met döner kebab, maar kan ook andere ingrediënten in zich hebben, zoals shish (blokjes vlees van de spies), kaas of kip.

De termen pide, lavas en durum worden in de praktijk door elkaar gebruikt.

Wist je dat...

Brood wordt al sinds Ottomaanse tijden gesubsidieerd door de Turkse overheid. De prijs is dan ook zo laag, dat er geen Turk te vinden is die zijn brood thuis bakt. Niet alleen de prijs is op die manier vastgelegd; ook het gewicht van de broden, de ingrediënten – tarwebloem, water, gist – en de toegestane hoeveelheid zout zijn aan strenge regels onderhevig.

Bereiding van Turks brood

Een deeg gekneed van tarwebloem, gist, water, zout en wat olijfolie wordt na het rijzen tot ovalen of ronde platbroden gevormd. Met de vingers worden er putjes of een ruitpatroon ingedrukt. Dan wordt de bovenkant ingesmeerd met losgeklopte eidooier, soms vermengd met boter of olie, en bestrooid met nigellazaad of sesamzaad. Het brood wordt in zo’n 20 minuten gaar gebakken, liefst in de steenoven, en voilà: knapperig vanbuiten en luchtig vanbinnen.

How to eat

Wanneer, waar en hoe je maar wilt. Turks brood is overal lekker bij.

Probeer ook eens

Griekse pitabroodjes zijn ook uitermate geschikt om te vullen, met vlees bijvoorbeeld.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Turks brood bij jou in de buurt?

Voer je postcode in