Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Börek

Börek

Börek

Het Turkse gerecht börek is een baksel van gevuld yufkadeeg. Dit ongerezen deeg wordt flinterdun gerold, gevuld en gevormd tot halvemaantjes, spiralen, sigaren of zelfs bloemen. Börekvulling bestaat vaak uit spinazie (ispanakli) en schapenkaas (peynirli). De börek wordt knapperig gebakken in de oven.

Wat is börek?

Het Turkse gerecht börek (spreek uit: ‘beur-REK’) is een baksel van gevuld yufkadeeg. Dit ongerezen deeg wordt flinterdun gerold, gevuld en gevormd tot halvemaantjes, spiralen, sigaren of zelfs bloemen. Börekvulling bestaat uit spinazie (ispanakli) en schapenkaas (peynirli). Of peterselie en schapenkaas. Of lamsgehakt (kiymali). Of gekruide aardappelpuree (patatesli). Of alles tegelijk (karisik). De börek wordt knapperig gebakken in de oven.
Het gerecht is perfect als lunch of snack, maar wordt ter plaatse net zo goed gegeten als ontbijt. In Nederland eten we het meestal als lunch of als voorgerecht in opgerolde sigaarvorm.
Net als zovele andere Turkse gerechten heeft ook de börek flink wat familieleden in omliggende landen. Deze op börek lijkende gerechten zijn hoogstwaarschijnlijk – zo menen de culinaire geschiedkundigen – ontwikkeld na het proeven van een Turkse börek, in Ottomaanse tijden. Zo eet men in Griekenland boureki, in Albanië byrek en in Rusland pirochki.

East vs. West

Börek worden bij ons verkocht bij de Turkse bakker en ligt dan tentoongesteld tussen allerlei Turkse lekkernijen. In Turkije koop je börek in de zogenaamde börekci, winkels die helemaal toegewijd zijn aan börek. Hier is het gerecht tot kunstwerk verheven en kun je kiezen uit allerlei vormen en smaken. Puf boregi bijvoorbeeld zijn gevulde driehoekjes die worden gefrituurd tot ze opbollen. Of sigara boregi, gevulde deegsigaartjes. Su boregi, letterlijk waterbörek, lijkt op Italiaanse lasagne. Voor dit gerecht worden de vellen yufka eerst gestoomd of voorgekookt, daarna opgestapeld met een vulling ertussen en gebakken.

Wist je dat...

Het yufkadeeg nodig om authentieke börek te maken, wordt in Turkije zonder uitzondering gemaakt door mannen, yufkaci genaamd, wiens baan het is om dag in, dag uit flinterdunne vellen yufka te rollen. Het werk is zwaar; om het deeg mooi uit te rollen heb je flink wat spierkracht nodig. De yufkaci worden dan ook als echte vakmannen gezien. Het zijn juist weer vrouwen die het yufkadeeg bij deze gespecialiseerde bakkers kopen om het thuis te vullen en tot börek om te toveren.

Bereiding van börek

De sigaarvormige sigara boregi, gevuld met spinazie en schapenkaas, is een graag gegeten voorgerecht in Turkse restaurants. Ui en knoflook worden gefruit en in dit hete mengsel worden verse spinaziebladeren geslonken. Hier wordt fijn verkruimelde feta doorheen geschept voor een gezonde, zoutige, smakelijke vulling. De vulling wordt in driehoekjes yufkadeeg gerold tot dunne sigaren en vervolgens gebakken in de oven of in een laagje olie in de koekenpan.

How to eat

Börek smaakt heerlijk met een yoghurtdip.

Probeer ook eens

Kies gerust eens börek als onderdeel van een Griekse mezze-buffet. De smaken uit Griekenland en Turkije gaan perfect samen! Iets pittiger van smaak is de samosa, een knapperig Indiaas deegpakketje.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Börek bij jou in de buurt?

Voer je postcode in