Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Spanakopita

Spanakopita

Spanakopita

Deze knapperige, goudbruine Griekse taart is gemaakt van filodeeg en gevuld met spinazie, feta en verse kruiden. De naam van het gerecht is een samentrekking van twee Griekse woorden, namelijk spanaki oftewel spinazie en pita oftewel taart/brood.

Wat is spanakopita?

Spanakopita (Griekse spelling σπανακόπιτα, spreek uit: ‘span-na-kop-pit-ta’) is een familiefavoriet in Griekenland. Deze knapperige, goudbruine taart is gemaakt van filodeeg en gevuld met spinazie, feta en verse kruiden. De naam van het gerecht is een samentrekking van twee Griekse woorden, namelijk σπανάκι (spanaki oftewel spinazie) en πίτα (pita oftewel taart/brood).

De Grieken houden van hartige taarten en je ziet ze dan ook terug in allerlei regionale keukens. Het is van oudsher een geschikte manier om met een klein budget toch de hele familie te voeden; meer dan wat flinterdun uitgerold deeg gemaakt van meel en water, restjes kaas of vlees, en groenten uit eigen tuin heb je niet nodig. Naast spanakopita zijn er nog vele andere taarten te vinden op de authentiek Griekse menukaart, waaronder:
tyropita: kaastaart, gemaakt met lokale kazen
kreatopita: vleestaart, gevuld met gehakt of in stukjes gesneden vlees
bourekakia: draagbare hartige taartjes, in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Ook de vulling varieert.

Wist je dat...

Hoewel het woord spinazie in de naam van het gerecht zit, is men in Griekenland behoorlijk flexibel als het om de vulling gaat. De spinazie kan worden vervangen door andere (donkere) bladgroenten zoals snijbiet, boerenkool of zelfs paardenbloemblad. Verse kruiden zijn een must, maar mogen ook gevarieerd worden. Denk aan marjoraan, oregano, dille, basilicum, venkelgroen – het liefst veel ervan! Alleen rozemarijn wordt vanwege de krachtige smaak slechts met mate gebruikt.

Bereiding van spanakopita

Een basis van ui en knoflook wordt in (Griekse) olijfolie aangefruit. Hierin mag de spinazie slinken tot alle vocht verdampt is. De spinazie wordt met verkruimelde feta, gehakte verse kruiden – de precieze samenstelling is aan de chef – en ei tot een volwaardige vulling gemengd. Nu de vulling klaar is wordt de bodem van de taart opgebouwd uit twee losse lagen filodeeg bestreken met gesmolten boter of olijfolie. Hierin komt de vulling, gevolgd door flink wat lagen filodeeg. De taart wordt gebakken in de oven.

How to eat

Spanakopita wordt in het land zelf vaak in kleine blokjes gesneden en gegeten als bijgerecht tijdens familievieringen en andere feestmaaltijden. Het is natuurlijk ook perfect als vegetarisch hoofdgerecht of als onderdeel van een mezze-uitstalling.

Probeer ook eens

Spanakopita doet denken aan Turkse börek, die vaak ook met spinazie en/of feta is gevuld. Beide gerechten bestaan als plaattaart maar ook als gevulde flapjes of sigaren.

Erbij

Je tovert het gerecht om tot een vegetarisch feestmaal door er tzatziki en een kleine Griekse salade bij te serveren.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Spanakopita bij jou in de buurt?

Voer je postcode in