Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Griekse salade

Griekse salade

Griekse salade

De Griekse salade heet in Griekenland zelf horiatikisalade oftewel boerensalade. Het is een verfrissende salade bestaande uit – in zijn eenvoudigste vorm – knapperige komkommer, rijpe tomaten, uitgesproken olijven, zoutige feta en een dressing van olie, azijn en oregano.

Wat is een Griekse salade?

De Griekse salade heet in Griekenland zelf horiatikisalade (Griekse spelling χωριάτικη σαλάτα) wat zoiets betekent als boerensalade of dorpssalade. Het is een verfrissende salade bestaande uit – in zijn eenvoudigste vorm – knapperige komkommer, rijpe tomaten, uitgesproken olijven, zoutige feta en een dressing van olie, azijn en oregano.

Het meest verrassende aan een authentieke Griekse salade is dat de feta in een grote plak bovenop de salade wordt gelegd. Aangezien de meeste mensen de kaas het liefst netjes verdeeld over de salade willen eten – bij elke hap een zoutig stukje – is dit niet superpraktisch. In Griekse restaurants buiten het land zelf zie je daarom vaak dat de kaas in blokjes of kruimels door het gerecht heen is gemengd.

In Griekenland worden vele regionale witte kazen gemaakt. Het is dan ook niet raar dat de feta in sommige steden en dorpen wordt vervangen door de lokale favoriet.

Wist je dat...

In een echte Griekse salade zit geen sla.

Bereiding van een Griekse salade

Elk ingrediënt dient van goede kwaliteit zijn (en van het seizoen), anders wordt de salade geen succes. Goedkope, zepige zwarte olijven kunnen het gerecht zomaar verpesten, evenals knoepharde wintertomaten of gedroogde oregano die al drie jaar in het keukenkastje lurkt.

De chef snijdt rijpe, zomerse tomaten en komkommer in gelijke stukken en mengt ze met zwarte (kalamata)olijven, liefst met de pit er nog in. Optionele ingrediënten die typisch Grieks zijn, maar niet verplicht: dunne ringen ui, groene paprika en kappertjes. Sommige chefs laten hun ui eerst even marineren in de rodewijnazijn waar je later de dressing mee maakt; dit haalt het scherpe randje van de rauwe ui af en maakt het gerecht wat zachter. De salade wordt omgeschept met een dressing van goede Griekse olijfolie, rodewijnazijn en Griekse oregano. Er bovenop komt een plak feta.

How to eat

Een Griekse salade hoort te worden geserveerd in een ondiepe schaal, met knapperig brood erbij. Geen pitabrood dit keer, maar stokbrood bijvoorbeeld, of ciabatta. Dip een sneetje brood in de schaal zodat het de groentesappen, olie en azijn onderin kan opzuigen en eet dan lekker op. Op deze manier je brood ‘dippen’ heet papara en is authentiek Grieks. (Pas op tegen wie je het zegt, want papara is ook een scheldwoord bedoeld voor mannelijke medemensen van het niet zo aardige soort.)

Erbij

Aangezien de Griekse salade eigenlijk alleen op zijn best is wanneer de tomaten dat ook zijn, is het een echt zomergerecht. Maak er een heuse Griekse (balkon)picknick van door er gerechtjes als spanakopita, dolmades en keftedes bij te serveren, evenals wat Griekse dips en extra brood.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Griekse salade bij jou in de buurt?

Voer je postcode in