Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Sarma

Sarma

Sarma

Sarma is een Turks gerecht dat letterlijk ‘gerold ding’ betekent. Er bestaan vele varianten, maar het meest bekend van allemaal zijn gerolde wijnbladeren gevuld met lamsgehakt en rijst. De rolletjes worden gekookt in water en geserveerd met een dot yoghurt.

Wat is sarma?

Sarma is een Turks gerecht dat letterlijk ‘gerold ding’ betekent. In de Turkse keuken is men dol op gerolde en ook gevulde etenswaren (dolma). Het meest bekend van allemaal zijn sarma: gevulde, gerolde wijnbladeren. De vulling bestaat vaak uit lamsgehakt met rijst en wordt rauw in het blad gerold. De rolletjes worden vervolgens voorzichtig gekookt in water.

Bestel je in Nederland sarma of dolma, dan krijg je bijna zonder uitzondering deze gevulde wijnbladeren geserveerd. Toch zijn er in Turkije zelf heel wat verschillende varianten sarma te vinden. In de regionen rond de Middellandse en Egeïsche Zee serveert men gerolde wittekoolbladeren, terwijl men rond de Zwarte Zee graag rolt met sierkoolblad en snijbiet. De vulling varieert van geurig gekruid lams- en rundergehakt tot sardientjes, pijnboompitten en pittige paprikavulling.

Er is in elk gezin maar een manier om ‘de beste’ sarma te maken, al zal die manier in geen enkel huishouden precies hetzelfde zijn. De wijnbladeren worden vaak in grote getale door de vrouw des huizes gevuld en gerold. Schoonmoeders in het hele land beoordelen hun toekomstige schoondochters stilletjes op de kwaliteit van hun sarma.

Wist je dat...

De vrouw van de Turkse ex-president Demirel stond erom bekend haar eigen sarma en dolma te rollen.

Bereiding van sarma

Het leren vouwen van de wijnbladeren vraagt wat oefening. Ben je in Turkije dan is de kans groot dat de bladeren vers geplukt zijn, voorgekookt en speciaal voor sarma in perfecte vorm geknipt.

Een typische sarma-vulling is er eentje gemaakt van gesnipperde ui, gehakte groene kruiden, gedroogde munt, rijst en lams- of rundergehakt vermengd met wat olijfolie. Op elk wijnblad worden een tot twee eetlepels vulling gelegd, in de vorm van een lang worstje. Het blad wordt in de lengte over de vulling gevouwen, vervolgens worden de zijkanten naar binnen geklapt en tenslotte wordt het blad met vulling tot een strak worstje gerold. Het is belangrijk dat de vulling goed ingepakt zit zodat die er tijdens het koken niet uitkomt.

De rolletjes worden met de ‘zoom’ naar beneden, dicht tegen elkaar, in een pan gelegd. Vaak komen er meerdere lagen bovenop elkaar in de pan. De rolletjes worden onder water gezet en een bord bovenop de bovenste laag zorgt dat de rolletjes netjes op hun plek blijven liggen. Het geheel wordt aan de kook gebracht en mag rond de drie kwartier koken tot vlees en rijst gaar zijn.

How to eat

Sarma zijn lekker als hapje of bijgerecht. Ze worden in Turkije geserveerd met een dot yoghurt.

Probeer ook eens

Griekse dolmades lijken sprekend op Turkse sarma.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Sarma bij jou in de buurt?

Voer je postcode in