Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Dolma

Dolma

Dolma

De term dolma omvat alles wat in de Turkse keuken wordt gevuld, van paprika’s en mosselen tot zelfs meloenen. De meest traditionele vulling bestaat uit rijst met ui en lamsgehakt, al zijn de mogelijke variaties eindeloos.

Wat is dolma?

De term dolma omvat alles wat in de Turkse keuken wordt gevuld, van paprika’s en mosselen tot zelfs meloenen. Het woord dolma betekent dan ook eenvoudigweg ‘gevuld’. De Turken zijn er dol op: alles wat hol is vanbinnen, wordt volgestopt met lekkers.

Bestel je in Nederland dolma, dan krijg je echter, in plaats van gevulde groente, vaak opgerolde wijnbladeren met een rijstvulling. In Turkije heten deze wijnbladeren echter geen dolma maar sarma. Wil je meer weten over Turkse gevulde wijnbladeren, kun je het beste verder lezen op deze pagina. De (spraak)verwarring komt voort uit het feit dat in Griekenland gevulde wijnbladeren juist wel dolmades heten.

De Turkse liefde voor het vullen van ingrediënten bestond al in de vijftiende eeuw, toen er in het paleis van de sultan gevulde uien, appels en ingewanden werden geserveerd. De trend zette zich in de eeuwen daarna voort en zaken als pompoen, makreel, prei en zelfs lamsribbetjes werden aan het repertoire toegevoegd.

Wist je dat...

De twee meest gebruikte vullingen zijn tegenwoordig enerzijds rijst met ui en lamsgehakt, en anderzijds rijst met kaneel, krenten en pijnboompitten. De meest traditionele vulling is degene met gehakt; in Turkije wordt de vegetarische variant ook wel yalanci dolma oftewel nepdolma (letterlijk ‘leugenaarsdolma’) genoemd.

Bereiding van dolma?

Groenten als courgette, tomaat, paprika en aubergine worden aan een kant opengesneden en zo nodig uitgehold. Een vulling van gehakt, gesnipperde ui, gehakte groene kruiden, knoflook, tomaatblokjes en rijst wordt vermengd met olijfolie en in de groenten gestopt. De groenten worden rechtop in een stoofpan gezet en in water gestoofd, lekker langzaam, tot alles gaar is.

Dolma is een gerecht waar koks zich helemaal kunnen laten gaan en de variaties zijn dan ook eindeloos. Soms wordt de rijst vervangen door bulgur en gaan er kikkererwten doorheen. Maar de vulling kan ook bestaan uit witvis en garnalen, of lever, noten en cranberry’s, om maar eens wat te noemen.

How to eat

Voor een authentiek Turks avondmaal eet je een selectie van verschillende warme soorten dolma, geserveerd met een schep yoghurt erop.

Probeer ook eens

Griekse dolmades en Turkse sarma zijn gevulde wijnbladeren. Hoewel ze strikt gezien niet onder het kopje dolma horen – dolma zijn gevulde groenten terwijl gevulde wijnbladeren als ‘gerold’ worden gezien – liggen de gerechten dicht bij elkaar. De benamingen worden dan ook regelmatig door elkaar gebruikt.

Erbij

Dolma wordt ook koud geserveerd, bijvoorbeeld als onderdeel van een mezze-tafel. De groenten zijn dan meestal besprenkeld met een flinke laag olie – dit houdt de vulling sappig en zorgt dat het gerecht langer goed blijft.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Dolma bij jou in de buurt?

Voer je postcode in