Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tapas

Tapas

Tapas

Tapas zijn Spaanse borrelhapjes, variërend van heel eenvoudig – een paar plakjes kaas of ham – tot exquise mini-gerechtjes zoals gefrituurde zeeduivelwangen of gerookte tonijn met rozemarijnolie. Tapas waren van oorsprong gratis; je kreeg ze als je een glaasje alcohol bestelde in een bar.

Wat zijn tapas?

Tapas (spreek uit: ‘TAP-pas’) zijn Spaanse borrelhapjes, variërend van heel eenvoudig – een paar plakjes kaas of ham – tot exquise mini-gerechtjes zoals gefrituurde zeeduivelwangen of gerookte tonijn met rozemarijnolie. De chef heeft complete vrijheid als het om tapas gaat en hier wordt gretig gebruik van gemaakt. Van kleine lokale tapasbarretjes tot moderne sterrenrestaurants, overal wordt creatief met het concept tapas omgegaan.

Tapa betekent ‘deksel’ en er gaan vele verhalen rond over de oorsprong van de borrelhap. Een verhaal vertelt dat koning Alfonso de Wijze ooit, op een winderige dag, een plakje ham als dekseltje op een glaasje sherry kreeg, om te voorkomen dat er stof in zou waaien. Een ander verhaal beweert dat de koning toen hij ziek was van zijn dokter kleine maaltijden, vergezeld van glaasjes wijn, als medicijn kreeg voorgeschreven. Dat beviel zo goed dat de koning een wet liet uitschrijven: voortaan moesten lokale restaurants altijd iets lekkers bij hun wijn serveren. Aangezien dit alles zich in de dertiende eeuw afspeelde, weet niemand meer zeker hoe het nu precies gegaan is.

Wel weten we dat tapas begin negentiende eeuw weer opdoken in Andalusië, waar ze in de vorm van een sneetje brood of plakje worst werden geserveerd bovenop een glas sherry. Inmiddels zijn tapas uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. In Spanje heeft het zelfs zijn eigen werkwoord gekregen: tapear, erop uit gaan om tapas te eten. Of het nu een snel drankje-plus-hapje met een collega is, of een uitgebreide maaltijd met een groep vrienden, tapas zijn niet meer weg te denken uit het Spaanse sociale leven.

Wist je dat

Tapas waren van oorsprong gratis. Er zijn nog steeds authentieke tapasbars te vinden waar dat het geval is, onder andere in Madrid, Almeria en Granada. Bestel je daar een drankje – bier, wijn, sherry – dan krijg je een tapa cadeau. Daarnaast kun je vaak ook tapas van een menu bestellen, waar je overigens wel voor betaalt.

Bereiding van tapas

Of het nu om een tapa of een heel buffet aan tapas gaat, de voorbereiding zit ‘m in de individuele gerechten. Die varieert van het snijden van wat manchego of chorizo tot het bereiden van mini-maaltijden, zoals albondigas of pulpo a la gallega.

De bekendste tapas zijn:

How to eat

Wil je in Spanje een hele maaltijd maken van de tapas, dan bestel je met de groep een aantal grotere porties of raciones. Raciones worden eigenlijk altijd op het midden van de tafel gezet en gedeeld.

Erbij

Een (liefst alcoholisch) drankje is een must bij tapas.

Probeer ook eens

Maak van je tapasavond een internationale ervaring door typisch Spaanse happen te combineren met Thaise viskoekjes (tod man pla), Japanse kipspiesjes (yakitori) en Indiase deegpakketjes (samosa).

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Tapas bij jou in de buurt?

Voer je postcode in