Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Croquetas

Croquetas

Croquetas

Croquetas zijn de Spaanse broertjes en zusjes van onze eigen kroketten en bitterballen. Er kan van alles inzitten, maar het allerbekendst zijn croquetas de jamon, gevuld met een stevige bechamelsaus en zoutige, hartige stukjes Spaanse ham.

Wat zijn croquetas?

Croquetas (spreek uit: ‘kroo-KEH-tas’) zijn de Spaanse broertjes en zusjes van onze eigen kroketten en bitterballen. Er kan van alles inzitten, maar het bekendst zijn de croquetas de jamon . Een stevige bechamelsaus wordt doorspekt met zoutige, hartige stukjes Spaanse ham. Hiervan worden worstjes gevormd, deze krijgen een knapperig kruimlaagje en worden gefrituurd. Net als in Nederland eet men kroketjes in Spanje ook graag als borrelhap; als tapa dus.

Het spreekt voor zich dat Spanjaarden hun topham van eigen bodem, ibericoham, ook in deze heerlijke kroketjes willen stoppen. Andere favorieten zijn kroketjes met kip (croquetas de pollo) of bakkeljauwvulling (croquetas de bacalao). Garnalen kunnen er ook in (croquettas de camarones) en in plaats van bechamelsaus gebruikt men ook weleens aardappelpuree. Bovendien kan alles gemixt en gematcht worden. Aardappel en bakkeljauw? Geen probleem. Ham en kaas? Klassiek! Je komt zeker ook vegetarische croquetas tegen, met spinazie en/of kaas gevuld bijvoorbeeld.

Zelfs door de trotse Spanjaarden valt niet te ontkennen dat de kroket is uitgevonden door een Fransman. Maar het waren de Andalusische huisvrouwen, bekend om hun frituurkwaliteiten, die de Spaanse croquetas tot kunst hebben verheven. Kroketten waren het perfecte gerecht om je uitmuntende vaardigheden in de keuken te showen, zonder dat je veel dure ingrediënten hoefde te kopen. Met een klein handjevol goede ham of een klein restje gebakken kip kwam je al een heel eind. Nog altijd is de kroket het eerste gerecht is dat je als kind, opgroeiend in de kleine dorpen van Zuid-Spanje, leert koken.

Bereiding

Kleine blokjes ham, kip of bakkeljauw worden kort aangebakken en met bloem tot een roux geroerd. Hier wordt met bouillon en melk een romige, dikke saus van gekookt, die goed mag afkoelen in de koelkast.

Drie kommen worden door de chef klaargezet: een met bloem, een met losgeklopt ei en een met broodkruim of panko. De opgestijfde saus wordt tot croquetas gevormd; meestal balletjes of kleine kroketjes. Deze worden achtereenvolgens in bloem, losgeklopt ei en kruim gedoopt. De resulterende ongebakken croquetas mogen nogmaals in de koelkast opstijven om vervolgens in heet frituurvet te worden gebakken.

How to eat

Croquetas eet je heet, met je vingers. Ze worden in Spanje meestal zonder dip geserveerd.

Erbij

Een klein glaasje fino (sherry) bij je kroketjes om van te nippen is perfect. Heb je zin in meer, combineer de croquetas dan met een aantal andere tapas-gerechtjes tot een heuse maaltijd.

Probeer ook eens

Gefrituurde hapjes, wie is er niet dol op? Probeer voor de zoete trek eens churros met een kopje dikke drinkchocolade. Of stel je eigen internationale versie van de Hollandse bittergarnituur samen door croquetas te combineren met blokjes Spaanse manchego (kaas) en plakjes Turkse sucuk (worst).

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Croquetas bij jou in de buurt?

Voer je postcode in