Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Sucuk

Sucuk

Sucuk

Sucuk is een harde, droge Turkse worst gemaakt van rundvlees of lamsvlees. Afhankelijk van de worstmaker smaakt de worst mild, naar knoflook of juist tranentrekkend pittig. Sucukworst moet wekenlang drogen en fermenteren. Dit fermentatieproces maakt of breekt de kwaliteit van de worst.

Wat is sucuk?

Sucuk (spreek uit: ‘suu-djuuk’) is een harde, droge Turkse worst gemaakt van rundvlees of lamsvlees. Afhankelijk van de worstmaker smaakt de worst mild, naar knoflook of juist tranentrekkend pittig. Je weet het pas als je de worst hebt opengesneden…

Een echte sucukworst moet wekenlang drogen en fermenteren. Dit fermentatieproces maakt of breekt de kwaliteit van de worst. Omdat veel slagers probeerden hun worsten sneller, dus zonder fermentatie te drogen – met warmte bijvoorbeeld – heeft het Turkse Ministerie van Landbouw besloten dat op de verpakking van ongefermenteerde worsten het label ‘op sucuk lijkend product’ moet worden geplakt.

Wist je dat...

Omliggende landen in de Balkan, het Midden-Oosten en Centraal-Azië hebben allemaal hun eigen variant van sucuk. Meestal zijn de worsten gemaakt met rundvlees; in Kyrgyzstan en Kazaghstan is de worst ook wel van paardenvlees.

Bereiding van sucuk

Vlees van rund of lam met een hoog vetgehalte wordt gehakt en vermengd met specerijen. Pul biber (Turkse chilivlokken) en knoflook hebben de overhand, maar komijn, paprikapoeder en sumak zijn ook vaak geziene ingrediënten. Zout zorgt ervoor dat het vlees niet bederft. Het vlees wordt eerst zorgvuldig gemengd en gekneed, daarna in een worstvel gestopt en vervolgens enkele weken gedroogd en gefermenteerd. Het resultaat is een stevige worst die meestal wordt meegebakken of gegrild om hem weer wat zachter te maken. Net als chorizo kun je ook sucuk zonder extra vet in de pan opbakken.

How to eat

Sucuk eet je niet zoals wij Nederlanders wel een plakje leverworst eten, maar als onderdeel van een maaltijd. De worst heeft een vast plekje veroverd in tal van Turkse gerechten, waaronder:

  • kahvalti (Turks ontbijt): gebakken plakjes sucuk zijn een veel gezien onderdeel van een Turks ontbijtje.
  • sucuklu yumurta oftewel sucuk met eieren: bovenop knapperig gebakken plakjes sucuk wordt een ei gebakken. De dooier blijft heel en vloeibaar zodat je er je brood in kunt dippen.
  • bonenstoof: sucuk en (witte) bonen gestoofd in tomatensaus
  • sucuklu menemen: roerei met sucuk

Verder vind je sucuk op pizza, pide en in Turkse tosti’s.

Erbij

Tref je een buitengewoon pittig uitgevallen sucuk? Drink dan een glas ayran. Net als Indiase lassi de mond koelt bij een scherpe curry, helpt ayran tegen de hitte van de chilipepers in de worst. Hoe dat kan? Het melkvet aanwezig in de ayran neemt de pittigheid weg.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Sucuk bij jou in de buurt?

Voer je postcode in