Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bun bo nam bo

Bun bo nam bo
Bun bo nam bo

Bun bo nam bo

Het Vietnamese gerecht bun bo nam bo betekent letterlijk ‘noedels met rundvlees uit het zuiden’. Deze warme noedelsalade, gemaakt van dunne rijstvermicellinoedels (bun) geserveerd met gemarineerd, geroerbakt rundvlees (bo) en pinda’s is geliefd als streetfood in de straten van Hanoi.

Wat is Bun bo nam bo?

Het Vietnamese gerecht bun bo nam bo (bún bò nam bộ, spreek uit: ‘boen boh nem bo’) betekent letterlijk ‘noedels met rundvlees uit het zuiden’. Na de eenwording van Vietnam is de populariteit van deze warme noedelsalade, gemaakt van dunne rijstvermicellinoedels (bun) geserveerd met gemarineerd, geroerbakt rundvlees (bo), flink gestegen. Inmiddels is het dagelijkse kost in het hele land.

Het gerecht is het meest geliefd in de hoofdstad Hanoi, waar het als streetfood op het menu van zowel locals als toeristen staat. De noedelsalade staat bekend om zijn verkoelende werking in het hete klimaat van de stad. Maar ook om de uitgesproken knoflook- en frisse citroengrassmaak, mooi in balans gebracht door een tikje suiker in de marinade en een kneepje limoensap in de saus.

Vietnamezen eten bun bo nam bo op alle tijdstippen van de dag – als ontbijt, lunch of diner – en het wordt door koks van alle rangen en standen geserveerd, vanuit een handkar op straat tot in de chicste restaurants.

Bereiding

Eet je bun bo nam bo, dan kun je een smaakvol eenkomsgerecht verwachten. Dunne reepjes rundvlees zijn eerst voor je gemarineerd in een mengsel van oestersaus, knoflook, citroengras en suiker en vervolgens geroerbakt. Verse kruiden en groenten worden bedekt met een laag rijstvermicellinoedels, de sappige reepjes rundvlees, crunchy pinda’s en gebakken uitjes. Een lepel nuoc cham, ook wel Vietnamese dipsaus genaamd, geeft het geheel pit, zoetigheid en een zuurtje tegelijk. Het resultaat? Een licht en verfrissend gerecht vol pure smaken.

Bun bo nam bo is een zogenaamd ‘droog noedelgerecht’. Het wordt in tegenstelling tot de eveneens geliefde noedelsoep pho geserveerd zonder vocht, waardoor de kruiden en groenten knapperig en vers blijven. Ben je dol op de geuren en de lichtheid van de Vietnamese keuken maar wil je eens wat anders dan een soepje, dan is bun bo nam bo echt iets voor jou.

Elk restaurant heeft zo zijn eigen toevoegingen om het geheel een extra smaakinjectie te geven. Zo kan het zijn dat jouw bun bo nam bo wordt opgepimpt met taugé, reepjes komkommer of sla, groene papaja of ingemaakte groenten als daikon en wortel.

How to eat

Eet het gerecht zoals de Vietnamezen dat doen. Stort de bun bo nam bo in een kom. Meng de verschillende lagen – saus, kruiden en groenten, noedels, rundvlees, pinda’s – eerst zorgvuldig door elkaar zodat alles goed gehusseld is en de smaken elkaar complimenteren. Tast dan toe, eetstokjes (of vork) en lepel in de hand. Slurpen maar.

Probeer ook eens

Er zijn twee soorten bun bo (noedels met rundvlees) in de Vietnamese keuken. Naast bun bo nam bo is er een noordelijke variant, bun bo hue, die niet voor doetjes is. In deze noedelsoep zit naast rijstvermicelli, ossenstaart en varkenspoot namelijk ook weleens gestold varkensbloed. Hoewel in basis hetzelfde, zijn de twee bun bo-gerechten dus behoorlijk verschillend

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Bun bo nam bo bij jou in de buurt?

Voer je postcode in