Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Manchego

manchego

Manchego

Manchego is een halfharde tot harde, goudgele kaas die gemaakt wordt in La Mancha. De kaas is herkenbaar aan het visgraatpatroon dat aan de buitenkant in de korst staat geëtst. De smaak van manchego doet notig aan. De textuur is droog en toch romig.

Wat is manchego?

Manchego (spreek uit: ‘man-TSJEH-go’) is een halfharde tot harde, goudgele kaas die gemaakt wordt in de Spaanse regio La Mancha. De kaas is herkenbaar aan het visgraatpatroon dat aan de buitenkant in de korst staat geëtst. De smaak van manchego doet notig aan; de textuur is droog en toch romig.

Manchego wordt gemaakt met de dikke, volle melk van Manchegaschapen, die grazen in het steppeachtige dehesalandschap in het westen van Spanje. In andere delen van hetzelfde landschap scharrelen trouwens ook de varkens rond waarvan ibericoham (jamon iberico) wordt gemaakt.

De kaas wordt gerijpt; na twee tot vier maanden rijping heb je manchego curado, na een jaar is de kaas viejo (oud). Hoe langer de rijping, hoe droger en sterker van smaak de kaas wordt. Er is ter plaatse trouwens ook verse, ongerijpte manchego verkrijgbaar, manchego fresco, al wordt deze officieel niet tot de ‘echte’ manchegokazen gerekend.

Wist je dat...

Archeologen hebben bewijzen gevonden dat er al sinds voor onze jaartelling kaas werd gemaakt in de La Mancha-regio.

Bereiding van manchego

De productie van manchegokaas is al sinds 1984 gecontroleerd onder een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Dit wil zeggen dat manchego alleen op het centrale hoogplateau van La Mancha mag worden gemaakt, van melk van het Manchegaschaap, een oerras dat al duizenden jaren op het hoogplateau graast. De unieke vegetatie, oftewel de grassen en kruiden die daar groeien, geven de melk en dus de kaas hun bijzondere smaak.

Klassieke manchego wordt van rauwe melk gemaakt en deze ongepasteuriseerde versie is nog altijd verkrijgbaar bij kleine, ambachtelijke kaasmakers. Maar de meeste manchego die buiten Spanje verkrijgbaar is, is tegenwoordig gepasteuriseerd.

Is de kaas eenmaal gemaakt, dan wordt deze te rijpen gelegd in grotten, weer in dezelfde regio La Mancha.

How to eat

Manchego wordt eigenlijk altijd in dunne plakjes gesneden en zo, zonder veel upschmuck, geserveerd. De traditionele bijgerechten bij een stukje manchego zijn membrillo (een gelei gemaakt van kweeperen), marconas (een bepaald soort amandel) en een glaasje sherry of rioja.

Erbij

Manchego is een geliefd onderdeel van een tapasplank of -buffet. Het smaakt heerlijk bij tapas zoals olijven, jamon serrano of jamon iberico en vers brood met een knapperige korst.

Probeer ook eens

Een andere kaas die beschermd is door een oorsprongsbenaming is Griekse feta. Feta wordt onder andere verwerkt in de gerechten spanakopita en Griekse salade.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Manchego bij jou in de buurt?

Voer je postcode in