Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tortilla

Tortilla

Tortilla

De tortilla is een van de bekendste Spaanse gerechten op aarde. De eenvoudige aardappelomelet is bescheiden van vorm en van inhoud, en wordt ook eenvoudig opgediend: in puntjes of blokjes gesneden, of in een broodje.

Wat is tortilla?

De Spaanse tortilla (spreek uit: ‘tor-TIE-dja’) is een van de bekendste Spaanse gerechten op aarde. Deze aardappelomelet is bescheiden van vorm en van inhoud, en wordt ook eenvoudig opgediend: in puntjes of blokjes gesneden, of in een broodje. Het gerecht levert het bewijs dat goed eten geen franjes nodig heeft.

De ingrediënten zijn goedkoop en altijd verkrijgbaar, wat natuurlijk bijdraagt aan het succes en de alomtegenwoordigheid van het gerecht. Aardappels, ui, ei en olie – vier vaste ingrediënten in de Spaanse keuken – vormen de basis.

Hier en daar verschijnt er weleens een extra ingrediënt in een tortilla – chorizo, erwten of paprika bijvoorbeeld. Maar de variatie zit hem eerder in de details. Het soort aardappels bijvoorbeeld, hele of gesplitste eieren, met of zonder ui. Er wordt heel wat over gediscussieerd. Er bestaan zelfs clubjes waar de leden elke week in een andere zaak tortilla gaan eten om zo alle geheimen van het gerecht te weten te komen.

Tortilla betekent letterlijk ‘taartje’ of ‘cakeje’ en is tevens het verzamelwoord voor diverse omeletten. De Spanjaarden noemen het gerecht zelf tortilla española, om het onderscheid aan te geven met de tortilla francesa oftewel Franse omelet. De tortilla duikt volgens de geschiedenisboeken voor het eerst op in de achttiende eeuw; het ‘uitbulken’ van een omelet met aardappel was toen een manier om met een heel gezin van een paar eieren te kunnen eten.

Wist je dat...

Catalaanse sterrenkok Ferran Adrià, wiens restaurant El Bulli meermaals tot beste ter wereld werd verkozen, tilde de tortilla naar ongekende hoogten door er in zijn gevierde restaurant mee te experimenteren. In een van zijn recepten gebruikt hij chips in plaats van aardappels.

Bereiding van tortilla

Dat het maken van een echte Spaanse tortilla een hekele kwestie is, blijkt meteen vanaf de eerste stap. In dunne ringen gesneden ui wordt langzaam op laag vuur gefruit in een flinke laag olijfolie. Afhankelijk van de chef mag de ui óf geen kleur krijgen, óf juist wel. Sommige chefs willen überhaupt geen ui in hun tortilla en slaan deze stap dus over.

Dunne plakjes aardappel (liefst slechts een fractie dikker dan chips) worden afgespoeld, drooggedept en mogen in de olie (mee)bakken tot ze gaar zijn en op het punt staan uit elkaar te vallen. Dan wordt de olie afgegoten. De aardappel en ui gaan bij de eieren, die in een kom zijn losgeklopt.

Vervolgens wordt het tortillamengsel in wat olijfolie gebakken tot het voor twee derde is gestold en de onderkant bruin is. De tortilla wordt dan voorzichtig omgedraaid en aan de andere zijde bruin gebakken.

How to eat

Tortilla eet je als snack of als hoofdmaaltijd. Warm mag, koud ook. In Spanje stopt men de tortilla ook graag in een bocadillo oftewel broodje. Handig voor onderweg.

Erbij

Een authentieke combi is tortilla met pimientos fritos (gebakken groene padronpaprika’s) en brood.

Probeer ook eens

Dol op dit eiergerecht? Probeer dan ook eens de Italiaanse variant, de frittata.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Tortilla bij jou in de buurt?

Voer je postcode in