Okonomiyaki


Okonomiyaki
-
Keukens Japanse keuken
-
Basis Deeg / beslag
-
Type gerecht Snack
-
Voor De grote trek
-
Pittigheid pepper pepper pepper
Wat is okonomiyaki?
Okonomiyaki (spreek uit ‘oh-kon-noh-mie-ja-kie’) betekent letterlijk ‘gegrild zoals jij het wilt’ en wordt ook wel een Japanse pizza genoemd. Toch lijkt het gerecht eigenlijk meer een tortilla of hartige pannenkoek. De naam zegt het al, je kunt er instoppen wat je maar lekker vindt. Vaste onderdelen in een okonomiyaki zijn in reepjes gesneden kool en een pannenkoekachtig beslag, plus twee sauzen: okonomiyaki-saus en Japanse mayo. Maar verder zijn de mogelijke extra ingrediënten en toppings eindeloos.
In Japan vallen de pannenkoekjes in een van de volgende twee stijlen: Hiroshima-stijl en Osaka-stijl (ook Kansai-stijl genoemd). Voor de Osaka-stijl worden alle ingrediënten eerst door het beslag gemengd en dan gebakken tot een romige, zachte pannenkoek. Voor de Hiroshima-variant wordt de boel niet gemengd maar laag op laag op de grillplaat gelegd, tot je een dikke ronde koek krijgt.
Okonomiyaki werd rond de Tweede Wereldoorlog populair, toen rijst schaars was en men creatief aan de slag ging met restjes vlees en groente. Een eenvoudige pannenkoek paste in deze kookstijl en langzaam ontstond een versie met eieren en kool.
Okonomiyaki was oorspronkelijk een thuismaal. Toen het gerecht rond het eind van de oorlog de sprong maakte naar restaurants, werd okonomiyaki voortaan op een grillplaat bereid – dezelfde grillplaat als voor teppanyaki wordt gebruikt. Heden ten dage zijn er twee soorten okonomiyaki-restaurants: de gewone en de do it yourself-restaurants. Doe je het zelf, dan krijg je alle benodigde ingrediënten aan tafel en mag je de pannenkoek naar wens op je eigen tafelgrill bereiden.
Wist je dat...
Het gerecht is eerder een snack dan een maaltijd. Maar dan wel een flinke snack.
Bereiding van okonomiyaki
Voor de Osaka-stijl pannenkoek worden eerst ei, bloem, dashi, geraspte nagaimo (yam), reepjes kool, gebakken uitjes, lente-uitjes en verse gember gemengd tot een goed gevuld deeg. Eventueel gaat er ook nog bacon of varkensbuik doorheen danwel overheen zodra het beslag in de pan gaat. Het geheel wordt op niet al te hoog vuur gaar gebakken.
Voor de Hiroshima-stijl wordt een pannenkoek gebakken, die op de grillplaat met de overige ingrediënten worden belegd: kool, taugé, spek, yakisoba (gebakken sobanoedels) en een gebakken ei. Soms gaat er nog een tweede pannenkoekje bovenop.
De gebakken pannenkoek wordt royaal besprenkeld met okonomiyaki-saus en mayo, en belegd met toppings, van simpel – stukjes verse tomaat – tot zeer uitgebreid – aonori (norivlokken), katsuobushi (gedroogde bonitovlokken) en benishuga (rode, ingelegde gember), bijvoorbeeld. Het doel van de toppings en sauzen is eenduidig: ze geven het geheel een umamiboost en maken zo de pannenkoek verslavend lekker.
Probeer ook eens
Banh xeo is een Vietnamees hartig pannenkoekje van rijstmeel, dat weliswaar eerder flinterdun is, maar evenzo rijkelijk gevuld als een okonomiyaki. In China eet men jianbing, pannenkoekjes gemaakt van tarwe- en mungbonenmeel gevuld met ei, lente-ui en koriander.
Erbij
In de Kansai-regio van Japan eet men okonomiyaki graag met rijst. Hoewel men dit in de rest van Japan wat vreemd vindt, is het dé manier om je pannenkoek om te toveren tot een hoofdmaaltijd.