Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Albondigas

Albondigas
Albondigas

Albondigas

Albondigas zijn Spaanse gehaktballetjes. Ze worden gemaakt met runder-, varkens- of kalfsgehakt (mengsels mogen ook), met daardoorheen gemengd ui, knoflook, brood, ei en peterselie. Het woord albondigas is afgeleid van het Arabische al bunduq, wat hazelnoot betekent en verwijst naar de vorm.

Wat zijn albondigas?

Albondigas (Spaanse spelling albóndigas, spreek uit: ‘al-BON-die-gas’) zijn Spaanse gehaktballetjes. In hun simpelste vorm worden ze gemaakt met runder-, varkens- of kalfsgehakt (mengsels mogen ook), met daardoorheen gemengd ui, knoflook, brood, ei en peterselie. Het woord albondigas is afgeleid van het Arabische al bunduq, wat hazelnoot betekent en verwijst naar de vorm.

Albondigas zijn over de hele wereld geliefd en worden vaak met een tomatensaus geserveerd. In Spaanse restaurants in ons land staan de balletjes meestal als tapas op de kaart. In Spanje kun je ze tevens als racion (grotere portie) bestellen. Albondigas zijn ook bij thuiskoks populair – iedereen houdt van albondigas!

Wist je dat...

In Andalusië serveert men de balletjes graag in een broodsaus met geroosterde amandelen en saffraan. Abondigas con salsa de almendras y azafran heet het gerecht dan.

Bereiding van albondigas

Een mengsel van gehakt, gesnipperde ui, gehakte knoflook, fijngesneden peterselie, broodkruim en ei wordt met de hand gemengd. Hoewel het in Spanje zelf ongebruikelijk is, gaat er in Nederland vaak wat gehakte chilipeper door het gehakt. Het mengsel mag vervolgens een tijdje in de koelkast rusten. Hiervan worden met natte handen kleine balletjes gerold, die door de bloem worden gehaald en in (liefst Spaanse) olijfolie bruin en gaar worden gebakken.

Wat ui, knoflook, gehakte tomaten en wijn of sherry worden tot een snelle tomatensaus geprutteld. Liefst in de pan waarin de aanbaksels van de gehaktballetjes nog vastzitten; deze kunnen losgeroerd en in de saus verwerkt worden. Bouillon en laurier zijn mogelijke extra ingrediënten. In Nederland verdwijnt er in de saus wel eens een chilipepertje; wij vinden blijkbaar dat het gerecht pittig mag zijn. De saus wordt eventueel glad gepureerd met een staafmixer. Voor het serveren mogen de gehaktballetjes nog even doorwarmen in de saus. De finishing touch? Gehakte peterselie.

How to eat

Eet ze in ware tapas-stijl door er een tandenstoker in te prikken om ze vanuit het schaaltje naar je mond te vervoeren.

Erbij

Vers brood om de saus mee op te moppen is een must.

Probeer ook eens

Bijna elk land ter wereld heeft wel een gehaktballetjesrecept: kofte in Turkije, keftedes in Griekenland en kottbullar in Zweden bijvoorbeeld. Ook worden gehaktballetjes vaak in de soep gestopt, van Vietnam (pho en hu tieu) tot Mexico (albondigas).

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Albondigas bij jou in de buurt?

Voer je postcode in