Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Keftedes

Keftedes

Keftedes

Keftedes zijn Griekse gehaktballen, op smaak gebracht met ui, knoflook en kruiden. Ze zijn multi-inzetbaar – de Grieken eten ze als voorgerecht, als mezze (borrelhapje), in de soep of als hoofdgerecht, gebakken in tomatensaus en geserveerd met pasta.

Wat is keftedes?

Keftedes (Griekse spelling κεφτέδες, spreek uit: ‘kef-TEE-des’) zijn Griekse gehaktballen. Ze zijn multi-inzetbaar – de Grieken eten ze als voorgerecht, als onderdeel van een mezze-schotel, in de soep (youvarlakia avgolemono) of, als hoofdgerecht, gebakken in tomatensaus en geserveerd met pasta (keftedes giouvetsi).

Iedere familie heeft zijn eigen recept. Sterker nog, maak een reis langs de verschillende tavernes en je zult versteld staan hoeveel variaties – in soorten vlees, in smaakmakers, in verhoudingen – je tegenkomt. Desondanks is de basis duidelijk herkenbaar en steeds hetzelfde: gehakt en kruiden, tot balletjes gedraaid en in de pan gebakken.

Wist je dat...

De oudste beschrijving van een gehaktbal is een Chinese recept uit 200 v. Chr. dat four joy meatballs werd genoemd.

Bereiding van keftedes

De gehaktbal begint met, jawel, goed gehakt. Afhankelijk van streek en verkrijgbaarheid kan dit lamsgehakt, rundergehakt of zelfs half-om-half zijn. Het gehakt wordt gemengd met witbrood dat is geweekt in water of melk, plus ei, ui, knoflook en gedroogde munt. Vanaf dit punt ontstaan de verschillen; sommige chefs voegen bijvoorbeeld oregano toe, andere peterselie of zelfs piment.

Van het gehaktmengsel worden balletjes gedraaid die door bloem worden gehaald en gebakken in olie. C’est ça, of zoals de Grieken zouden zeggen, είναι περίπου.

How to eat

Bestel keftedes met een selectie aan andere mezze voor een tapas-avond in Griekse stijl. Denk aan pita, dolmades, taramasalata en Griekse salade.

Probeer ook eens

Gehaktballetjes zijn over de hele wereld populair. Is het jouw lievelingsgerecht? Dan kun je een reis om de wereld maken zonder ooit iets anders te hoeven eten. Naast Griekse keftedes en souzouki zijn er bijvoorbeeld Turkse köfte, Amerikaanse meatballs en Italiaanse polpette. In Vietnam serveert men vaak gehaktballetjes in noedelsoep, zoals in pho of hu tieu.

Erbij

Serveer er rijst en een Griekse salade bij en je kunt er de rest van de dag tegenaan.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Keftedes bij jou in de buurt?

Voer je postcode in