Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Taramasalata

Taramasalata

Taramasalata

Taramasalata is een romig mengsel gemaakt van viskuit (tarama), olijfolie, citroensap, ui en brood. De Grieken noemen het een salade (salata), wij eerder een dip. Opvallend is de kleur, die varieert van lichtbeige tot felroze en onder andere afhangt van het gebruikte soort viskuit.

Wat is taramasalata?

Taramasalata (Griekse spelling ταραμοσαλάτα, spreek uit: ‘tarra-mosa-lata’) is een romig mengsel gemaakt van viskuit (tarama), olijfolie, citroensap, ui en brood. De Grieken noemen het een salade (salata), wij zouden het eerder een dip noemen. Opvallend is de kleur, die varieert van lichtbeige tot felroze en onder andere afhangt van het soort viskuit dat wordt gebruikt.

Echte taramasalata wordt gemaakt van de gepekelde eitjes van kabeljauw, harder, karper, haring of soms zelfs tonijn.

Taramasalata wordt overal – in Griekenland zelf en daarbuiten – kant-en-klaar verkocht, maar die fabrieksversies kunnen vaak niet tippen aan de huisgemaakte versie. De kleur verraadt veel: hoe feller roze, hoe groter de kans dat de dip uit de fabriek komt. Daar worden er namelijk kleurstoffen aan toegevoegd.

Wist je dat...

Net als kataifi speelt ook taramasalata een vaste rol in Griekse huishoudens op Groene Maandag, de eerste dag van het vasten in de aanloop naar Pasen.

Bereiding van taramasalata

Een huisgemaakte taramasalata heeft maar een paar ingrediënten. Het belangrijkst zijn natuurlijk de tarama (viseitjes). Zo belangrijk zelfs dat de Grieken het gerecht soms afkorten tot tarama. De eitjes variëren in kleur en smaak, afhankelijk van de voorkeur van de chef. Van milde lompviseitjes tot de meer uitgesproken smaak van harderkuit, die ook wel gerookt wordt in plaats van gepekeld.

Daarnaast zorgt ui, in de vorm van sap of rasp, voor een scherpe kick die goed samengaat met de vissmaak. Witbrood zonder korstjes wordt geweekt in water en geeft het geheel bulk, olijfolie maakt de dip romig en citroensap maakt er een gebalanceerd geheel van.
De taramasalata wordt in een keukenmachine glad gemalen. De dip kan worden gegarneerd met een zwarte olijf, wat verse peterselie of een vleugje paprikapoeder of zwarte peper.

How to eat

Al raak je het niet aan, toch eet je taramasalata met de hand: je doopt er een stuk pitabrood of chips in.

Probeer ook eens

Ben je wel gecharmeerd van viskuit? Het Japanse gerecht gunkan is een soort sushi, gevormd tot bootjes, met een topping van viskuit.

Erbij

Taramasalata is een bijgerecht en wordt dan ook nooit zonder compagnons gegeten. Pita (Griekse brood) ligt voor de hand, maar een zak gezouten chips is ook al heel lekker! De Griekse afkomst van taramasalata komt het best tot zijn recht wanneer het gerecht als mezze, in combinatie met bijvoorbeeld auberginedip, keftedes (gehaktballen) en dolmades (gevulde wijnbladeren) op tafel verschijnt.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Taramasalata bij jou in de buurt?

Voer je postcode in