Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tzatziki

Tzatziki
Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki is de bekendste van alle Griekse dips, verschijnt bijna zonder uitzondering samen met pitabrood op een mezze-buffet en is onmisbaar als saus bij souvlaki. Afhankelijk van hoeveel teentjes knoflook erdoorheen gaan, kan dit doorgaans milde gerecht toch scherp smaken.

Wat is tzatziki?

Tzatziki (Griekse spelling τζατζίκι, spreek uit: ‘dsa-DSIE-kie’) is de bekendste van alle Griekse dips. Het bijgerecht verschijnt bijna zonder uitzondering samen met pitabrood op een mezze-buffet en is onmisbaar als saus bij souvlaki.

Tzatziki is over de hele wereld in het supermarktkoelvak te vinden, kant-en-klaar in al zijn waterige glorie. Het heeft de reputatie van de dip geen goed gedaan. Huisgemaakte tzatziki is zo veel lekkerder en zo makkelijk te maken, dat je je afvraagt wie de fabrieksversie eigenlijk koopt. Gelukkig maken de meeste restaurants hun tzatziki wel zelf!

Griekenland is niet het enige land waar yoghurt, komkommer en knoflook gemengd worden tot een soms verkoelende (in het geval van veel komkommer), soms scherpe (in het geval van veel knoflook) saus. In Turkije eet men cacik, in India raita, in Iran mast-o-khiar. Het vermoeden heerst dat Indiase raita de inspiratiebron was voor de Griekse tzatziki zoals we die nu kennen. Het gerecht werd langs de Ottomaanse reisroutes meegenomen en vond weerklank in de Balkan, waar men dol is op yoghurt. Maar het waren de Grieken die de combi komkommer-knoflook-yoghurt in hun hart sloten en er zowat een nationaal gerecht van maakten.

Bereiding van tzatziki

In een eenvoudig gerecht als tzatziki kun je alle losse ingrediënten proeven. De dip vraagt om romigheid en dus om volle Griekse yoghurt, het liefst die met tien procent vet. Is er tijd, dan zal de chef deze ook nog laten uitlekken voor een extra dikke, Griekse variant van hangop.

Komkommer wordt geraspt en mag uitlekken, soms met wat zout eroverheen gestrooid zodat er extra veel vocht uit getrokken wordt. Geperste knoflook, zeker een halve teen per persoon, mag even in wat extra vergine olijfolie trekken en wordt dan met de uitgeknepen komkommer door de yoghurt geroerd. Er gaat een kneepje citroensap of scheutje azijn bij en dan mag de tzatziki enkele uren op smaak komen. Vlak voor het serveren gaan er nog gehakte verse kruiden doorheen; afhankelijk van de chef is dit meestal dille of munt.

How to eat

Lepel klodders tzatziki op met een stuk pita, of gebruik als dip voor souvlaki.

Erbij

Tzatziki is een onmisbaar onderdeel van een Griekse mezze-uitstalling. Combineer het dus naar hartenlust met taramasalata, keftedes en andere hapjes.

Probeer ook eens

Raita is de Indiase versie van tzatziki. In de Balkan eet men een verdunde variant van het gerecht als soep, tarrator genaamd. Hier zit ook fijngestampte walnoot doorheen.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Tzatziki bij jou in de buurt?

Voer je postcode in