Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Souvlaki

Souvlaki

Souvlaki

Souvlaki betekent letterlijk ‘kleine spies’ en is een Grieks vleesgerecht gemaakt van gemarineerde blokjes vlees – vaak varkensvlees of kip – die worden gegrild boven vuur. Het is een van de oudste fastfoodgerechten uit de Griekse keuken.

Wat is souvlaki?

Souvlaki (Griekse spelling σουβλάκι, spreek uit zoals je denkt dat het hoort, namelijk ‘soe-VLA-kie’) betekent ‘kleine spies’. Het is de naam voor een Grieks vleesgerecht gemaakt van gemarineerde blokjes vlees – vaak varkensvlees of kip – die op een spies worden gegrild boven vuur. Het is een van de oudste fastfoodgerechten uit de Griekse keuken.

Hoewel er veel discussie is rondom de oorsprong van bepaalde Griekse gerechten, van baklava tot dolmades, is men het over souvlaki aardig eens. Een vergelijkbaar gerecht van vlees en brood (pita) werd al door de oude Grieken gegeten.

Er bestaan verschillende varianten van het gerecht souvlaki. Vaste prik zijn het vlees en het pitabroodje. Daarnaast behoren een extra rode (tomaten)saus, een dubbele wrap (diplopito) of juist een dubbele portie vlees (dikalamo) tot de mogelijkheden.

In het land zelf wordt de term gyros wel gebruikt wanneer er souvlaki wordt bedoeld. Verwarrend? Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.

Wist je dat...

Wordt de souvlaki op een eenvoudige houten prikker geserveerd, dan heet het gerecht ineens kalamaki.

Bereiding van souvlaki

Blokjes vlees – kip, varkensvlees – worden gemarineerd in een mengsel van olie, citroensap of azijn, knoflook en Griekse oregano. Na het marineren worden ze op prikkers geregen en gegrild – boven vuur, op de barbecue of in de grillpan. Pitabrood wordt bestreken met olijfolie, bestrooid met zout en peper en even meegegrild. De stukjes vlees worden van de spiesen af en in de broodjes geschoven. Het gerecht wordt afgemaakt met plakjes verse tomaat, rauwe ui en tzatziki. Soms stopt de chef er ook wat gebakken aardappels in.

How to eat

Uit het vuistje, met wat extra oregano en een kneepje citroen erover. Let net als bij een broodje gyros goed op dat je jezelf niet bedruipt, want het is bijna onmogelijk dit gerecht zonder knoeien te eten.

Erbij

Wil je je pitabroodje souvlaki uitbreiden tot een volledig maal? Een Griekse salade of kleine portie spanakopita maken het gerecht helemaal af.

Probeer ook eens

Gegrilde spiesjes zijn een wereldwijd fenomeen. In Indonesië serveren ze bijvoorbeeld saté met pindasaus en in Japan eet men yakitori.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Souvlaki bij jou in de buurt?

Voer je postcode in