Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Souzouki

Souzouki

Souzouki

Souzouki is Grieks gekruid gehakt, dat meestal wordt gekneed in de vorm van platte burgertjes maar soms ook als worstjes, en gegrild. Komijn is een belangrijke smaakmaker, daarnaast zit er vaak knoflook, munt en tijm door het gehakt. Meestal wordt er lams- of rundergehakt gebruikt.

Wat is souzouki?

Souzouki is Grieks gekruid gehakt dat meestal wordt gekneed in de vorm van platte burgertjes maar soms ook als worstjes, en gegrild. Komijn is een belangrijke smaakmaker, daarnaast zit er vaak knoflook, munt en tijm door het gehakt. Meestal wordt er lams- of rundergehakt gebruikt.

Ga je zoeken, dan vind je dit gerecht eigenlijk alleen op de menu’s van Griekse restaurants in Nederland en Duitsland, vaak als onderdeel van een mixed grill. Duik je verder in de wereld van de Griekse gehaktrecepten, kom je van allerlei interessants te weten. Duidelijker wordt het verhaal achter souzouki er alleen niet echt op. Hier een paar feiten:

  • Er lijkt geen gerecht in de Griekse keuken te bestaan dat souzouki heet.
  • Soutsoukakia zijn gehaktballetjes, die net als souzouki worden gekruid met komijn. De twee gerechten lijken dus niet alleen in naam op elkaar! De verschillen? Soutzoukakia zijn balletjes, geen burgers. Ze zijn kleiner van stuk (het achtervoegsel -akia is de verkleinvorm) en worden vaak geserveerd in een tomatensaus.
  • Wij Nederlanders noemen souzouki vaak een Griekse burger. De Grieken noemen hun burgers juist bifteki. Bifteki zijn in ons land meestal gevuld met feta, in Griekenland zelf juist weer niet.
  • Keftedakia zijn dan weer kleine gehaktballetjes met munt erin.
  • Verwar je souzouki met soutzouki, dan krijg je geen gehakt maar de Griekse variant van sucuk (Turkse knoflookworst).

Bereiding

Gehakt naar keuze van de chef – vaak smakelijk lamsgehakt – wordt gemengd en gekneed met ui, ei, broodkruim of paneermeel en Griekse smaakmakers zoals komijn, oregano, tijm en knoflook. Hiervan worden burgers of worstjes gevormd die worden gegrild boven een houtskoolvuurtje of in de grillpan.

How to eat

Souzouki wordt geserveerd als onderdeel van een mixed grill, als hoofdgerecht met tzatziki of als fastfood in een pitabroodje.

Probeer ook eens

De Vietnamezen hadden ooit hetzelfde idee en serveren hun eigen versie van gehaktstaafjes en -burgertjes: nem nuong. Nem nuong zijn gemaakt van varkensgehakt en op smaak gebracht met onder andere vissaus.

Erbij

Zit er niet al een sausje bij, bestel dat zeker tzatziki bij je souzouki, anders wordt het geheel een beetje droog.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Souzouki bij jou in de buurt?

Voer je postcode in