Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bifteki

Bifteki

Bifteki

Griekse bifteki zijn een variatie op keftedes oftewel gehaktballen, die door extra’s als ui, komijn, oregano en munt die typisch Griekse smaak krijgen. Bifteki worden gevuld met een laagje verkruimelde feta en dichtgevouwen. Vervolgens worden ze tot burger of cordon bleu gevormd en gegrild.

Wat is bifteki?

Griekse bifteki (Griekse spelling mπιφτέκια, spreek uit: ‘bief-TEE-kie’) zijn een variatie op keftedes (Griekse gehaktballen). Bifteki betekent ‘hamburger’ en de naam slaat op de vorm waarin het vlees wordt gevormd. Meestal (maar niet altijd) is bifteki namelijk een iets platgedrukte bal.

Het gehaktmengsel voor bifteki is hetzelfde als voor keftedes: beide gehaktspecialiteiten bevatten gehakt vlees van lam of rund, dat door extra’s als ui, komijn, oregano en munt die typisch Griekse smaak krijgt. De bifteki zoals wij die kennen uit Griekse restaurants in ons land, worden gevuld met een laagje verkruimelde feta en dichtgevouwen. Vervolgens worden ze tot bal, burger of een soort cordon bleu gevormd en gegrild boven houtskoolvuur of gebakken in de pan.

Verwarrend genoeg serveert men in Griekenland zelf bifteki zelden met fetakaas erin. Bifteki zijn daar gewone burgers, die wij Nederlanders dan weer kennen onder de naam souzouki. Ook in Amerika eet men bifteki zonder feta als Griekse variant op de alomtegenwoordige hamburger. De wereld van de Griekse gehaktspecialiteiten is wat dat betreft niet altijd even helder.

Bereiding

De onderstaande bereiding is voor bifteki met kaas. Gehakt naar keuze van de chef – vaak smakelijk lamsgehakt, maar rundvlees of een mengsel kan ook – wordt gemengd en gekneed met ui, ei, broodkruim of paneermeel en Griekse smaakmakers zoals komijn, oregano en munt en knoflook. De feta wordt soms door het gehaktmengsel heen gekruimeld en meegerold tot balletje of burger. Soms ook wordt er een plakje kaas tussen twee lagen gehakt geklemd of als vulling in een balletje gelegd. Het vlees wordt vervolgens gegrild boven een houtskoolvuurtje of in de grillpan tot het sappig en gaar is.

Erbij

Maak van je bifteki een volwaardige maaltijd met een Griekse salade en frietjes als bijgerechten.

Probeer ook eens

Dol op gehakt? Turkse kofte en Spaanse albondigas zijn ook erg smakelijk

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Bifteki bij jou in de buurt?

Voer je postcode in