Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Köfte

Köfte

Köfte

Köfte zijn gehaktballetjes, gemaakt van lamsgehakt, rundergehakt of een mengsel, op smaak gebracht met ui, peterselie en komijn. De naam is afgeleid van het Perzische woord voor vermalen, kūfta. Turkse gehaktballetjes zijn niet per se rond, maar bestaan in allerlei vormen en varianten.

Wat is köfte?

Köfte (spreek uit: ‘kuftuh’) zijn gehaktballetjes, gemaakt van lamsgehakt, rundergehakt of een mengsel, op smaak gebracht met ui, peterselie en komijn. De naam is afgeleid van het Perzische woord voor vermalen, kūfta.

Of het nu om een barbecue of een picknick gaat, een Turkse chef maakt zeker te weten köfte klaar. Zin in een midnight snack of juist een maaltijd in een restaurant? Köfte! Lunchtijd? Köfte! Ook koude köfte, een kliekje van de dag ervoor, wordt niet verspild.

Goede köfte zijn sappig en smakelijk. Ze worden met overgave verorberd in zowel Turkije als de rest van het Midden-Oosten en India. Sterker nog, zo’n beetje elk land ter wereld heeft wel een gehaktbal in zijn traditionele culinaire repertoire zitten. Vergeet de Nederlandse gehaktbal, Spaanse albondigas en Zweedse kottbullar niet!

Turkse gehaktballetjes zijn niet per se rond, maar komen in allerlei vormen en varianten. Kadin budu köfte bijvoorbeeld zijn langwerpig en hebben een knapperig jasje (kadin budu betekent letterlijk ‘vrouwendijen’), adana köfte hebben een vurige chilipepersmaak en icli köfte hebben de vorm van een rugbybal, een buitenkant van bulgur en een vulling van walnoten en vlees. Cig köfte zijn van oorsprong een mengsel van rauw vlees en bulgur maar worden tegenwoordig veelal vegetarisch gegeten. Zo heeft elke streek zijn eigen versie van de geliefde gehaktbal.

Wist je dat...

In Iran serveert met kufteh tabrizi, reuzengehaktballen die worden gevuld met kleine en grote zaken, van gedroogd fruit tot een gekookt ei of zelfs een hele kip!

Bereiding van köfte

Voor ‘gewone’ Turkse köfte wordt gehakt – vaak een mengsel van lams- en rundergehakt – gemengd met geraspte ui, geweekt oud brood, ei, peterselie en specerijen. De precieze specerijen verschillen van chef tot chef, met zout en peper als het absolute minimum. Van het gehaktmengsel worden balletjes gerold: kleiner dan de Hollandse gehaktbal maar groter dan soepballetjes.

How to eat

Serveer de balletjes met een salade en cacik, een dip van yoghurt, knoflook en munt en je zit altijd goed. Of rol ze in platbrood en bestrijk ze met cacik.

Probeer ook eens

Liever een sausje erbij? Zowel de Grieken (keftedes) als de Italianen (polpette) en Spanjaarden (albondigas) serveren hun gehaktballetjes met een tomatensaus.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Köfte bij jou in de buurt?

Voer je postcode in