Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Cig köfte

Cig köfte

Cig köfte

Het Turkse gerecht cig köfte zijn vegetarische balletjes gemaakt van bulgur, ui, tomaten- of rodepaprikapasta en isotpeper. Ze zijn eerder ovaal dan rond en krijgen de handafdruk van hun maker erin gegrifd. Cig köfte worden gegeten als snack of lunch.

Wat is cig köfte?

Het Turkse gerecht cig köfte (Turkse spelling: çiğ köfte, spreek uit: ‘tsjie kuf-tuh’) komt uit Urfa, in het zuidoosten van het land. Het bestaat van oorsprong uit rauwe gehaktballetjes die wel wat weghebben van steak tartaar. Heel mager lams- of rundergehakt werd met salca (tomaten- of rodepaprikapasta), fijne bulgur, ui, rokerige urfa biber (isotpeper) en andere specerijen gekneed en tot balletjes gevormd. Hoewel, balletjes kun je het niet echt noemen. Cig köfte zijn eerder ovaal dan rond en krijgen de handafdruk van hun maker erin gegrifd.

Omdat het eten van rauw vlees op zijn zacht gezegd spannend kan zijn in het warme Turkije, serveert men tegenwoordig meestal een vegetarische variant. Het Turkse Ministerie van Gezondheid heeft de verkoop van de typische streetfoodsnack zelfs verboden. Onnodig, vinden de Turken zelf, want een goede cig köfte laat je niet bederven, maar eet je wanneer de balletjes vers gerold zijn en de bulgur nog niet is gaan opzwellen. Dat neemt niet weg dat je een originele cig köfte alleen nog bij mensen thuis zult vinden. De vegetarische versie, die je in plaats ervan tegenwoordig overal in Istanbul op straat vindt, heeft de bijnaam yalanci gekregen: leugenaar.

In Nederland krijg je standaard de vegetarische variant wanneer je een cig köfte besteld. Het rauwe vlees is in de vegetarische versie vervangen door walnoten of soms extra bulgur. Als hij goed is bereid, is hij niet van ‘de echte’ te onderscheiden.

Wist je dat...

Het verhaal gaat dat de profeet Mohammed zelf de cig köfte heeft uitgevonden. Of zijn moeder. Of was het toch Abraham? Dat valt nog te betwisten. Helaas is er weinig tastbaar bewijs gevonden.

Bereiding van cig köfte

Rauwe, fijne bulgur worden in een pasta van geblenderde tomaat of ui geweekt en gekneed, voordat het nog eens in tomatensalca (gedroogdetomatenpuree) mag weken. Verpulverde walnoten worden met fijngemalen oud brood, knoflook en ui, de zacht geworden bulgur plus een hele riedel smaakmakers – rokerige urfa biber (isotpepers), tomaten- en rodepaprikasalca en komijn – vermengd. Het hele goedje wordt nogmaals fijngehakt in een keukenmachine en met de hand gekneed voordat het een nacht mag rusten.

De volgende ochtend worden hapklare stukjes van het mengsel met de hand tot ovaaltjes gevormd. Met een flinke kneep met de vingers krijgen ze hun typische geschulpte vorm. En voilà, ze zijn klaar om geserveerd te worden.

Mocht je ooit zelf eens cig köfte willen maken, zoek dan in Turkse winkels naar een kant-en-klaar pakket. Net als in onze dozen met ‘wereldgerechten’ als kip tandoori en lasagne, zit in deze pakketten alles in wat je nodig hebt voor huisgemaakte cig köfte. Je hoeft alleen nog wat ui, tomaat en knoflook toe te voegen.

How to eat

Doe als de Turken doen en eet je cig köfte in een blaadje ijsberg- of romeinse sla, met een genereuze plens vers citroensap eroverheen.

Erbij

Tover je cig köfte om van een snack tot een (kleine) maaltijd door ze te serveren in een van twee soorten Turks brood: lavas of durum.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Cig köfte bij jou in de buurt?

Voer je postcode in