Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega
pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega oftewel Galicische inktvis bestaat uit slechts vier ingrediënten, namelijk gekookte inktvis, olijfolie, ñora (paprikapoeder) en zout. Het resulterende gerecht is verbluffend eenvoudig: plezierig taai tussen de tanden, vullend, hartig en nog gezond ook.

Wat is pulpo a la gallega?

Pulpo a la gallega (spreek uit: ‘POEL-po alla ga-DJEE-ga’) oftewel Galicische inktvis is een gerecht afkomstig uit de deelstaat Galicië in het noordwesten van Spanje. Je hebt er slechts vier ingrediënten voor nodig, namelijk gekookte inktvis, olijfolie, ñora (paprikapoeder) en zout. Het resulterende gerecht is verbluffend eenvoudig: plezierig taai tussen de tanden, vullend, hartig en nog gezond ook.

Pulpo a la gallega werd van oudsher gegeten op markten en feesten in de streek Galicië en heet daarom ook wel pulpo a feira (feira betekent ‘jaarmarkt’ of ‘volksfeest’) of polbo a feira in het Galicisch. Inmiddels eet heel Spanje het gerecht met overgave.

Wist je dat

Van oorsprong wordt de inktvis gekookt in een koperen pan, waardoor het visvlees iets oranje kleurt en een interessant vleugje ‘mineraal’ meekrijgt. Bij gebrek aan Harry Potter-achtige toverketel kan er ook een koperen muntje in het water worden meegekookt.

Bereiding van pulpo a la gallega

Met zo weinig ingrediënten en nog minder kookinstructies – kook de inktvis, schep om met olie, paprika en zout – is het niet verwonderlijk dat het geheim van een goede pulpo a la gallega hem zit in het bereiden van de inktvis zelf. Inktvis maakt zijn reputatie meer dan waar: het visvlees wordt inderdaad snel rubberig. De kunst is dus om de timing goed in de vingers te hebben. Van oudsher gebruikt men verse inktvis, want Galicië heeft een flink stuk Atlantische kustlijn.

De schoongemaakte inktvis moet eerst flink platgeslagen worden om het visvlees mals te maken. Tegenwoordig laten we de vriezer meestal dit harde werk doen; door de inktvis eerst in te vriezen en dan weer te ontdooien wordt het visvlees ook mals.

Een grote, koperen pan water wordt aan de kook gebracht en de (hele) inktvis wordt eerst een paar keer met zijn tentakels in het kokende water gedoopt, tot de tentakels mooi krullen. Afhankelijk van de grootte wordt de inktvis precies het juiste aantal minuten gekookt; te lang en het vlees wordt zo rubberig als gevreesd, te kort en de inktvis is nog zacht. Een goede pulpeira (inktvis-kok) weet het precieze moment te kiezen waarop de inktvis uit het water moet worden gevist.

De inktvis wordt vervolgens met een schaar in hapklare stukken geknipt, bestrooid met zout en ñora (paprikapoeder), en besprenkeld met olijfolie.

How to eat

In Galicië serveert men pulpo a la gallega nog altijd, net als vroeger, op ronde houten planken, met cocktailsticks om de stukjes inktvis op te prikken. Het wordt ter plaatse meestal als racion (grote portie of hoofdmaaltijd) gegeten. In Nederland maakt de pulpo eerder onderdeel uit van het tapasmenu en wordt het in kleinere porties geserveerd.

Erbij

Van oudsher wordt het gerecht geserveerd met brood of aardappels – er worden in Galicië flink wat aardappels verbouwd, vandaar. Je drinkt er gekoelde jonge rode wijn bij.

Probeer ook eens

Een andere Spaanse inktvistapa is calamares, gefrituurde inktvisringen in een deegjasje. Japanners eten hun inktvis graag rauw, als nigiri of als sashimi.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Pulpo a la gallega bij jou in de buurt?

Voer je postcode in