Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Franse uiensoep

Franse uiensoep
Franse uiensoep

Franse uiensoep

Uiensoep, of op zijn Frans soupe à l’oignon, is een eenvoudige soep met een diepe, intens hartige smaak, getrokken van uien die zijn gekaramelliseerd in boter. Erbovenop ligt vaste prik een sneetje stokbrood met daarop geraspte kaas, die onder een grill wordt gegratineerd.

Wat is Franse uiensoep?

Uiensoep, of op zijn Frans soupe à l’oignon (spreek uit: ‘soep ah lun-JON’), is een eenvoudige soep met een diepe, intens hartige smaak, getrokken van uien die zijn gekaramelliseerd in boter. Erbovenop ligt vaste prik een dun sneetje stokbrood met daarop een rijkelijke hoeveelheid geraspte kaas, die onder een grill of in de oven wordt gegratineerd. Een goede uiensoep is niet te waterig, niet te zout, niet te bleek. Hij is net een beetje zoetig, maar (je raadt het al) niet té.

Uiensoep heeft geen duidelijke herkomst, laat staan een ‘uitvinder’. Het gebruik van uien in de keuken was al in de Romeinse tijd populair en uien waren gezond. Geen wonder dus dat uien al sinds de veertiende eeuw in boeken en op pamfletten wordt genoemd.

Toch zijn er kenners die beweren dat we de soep aan Koning Louis XV te danken hebben. Hij zou na een dag jagen zijn thuisgekomen en niets meer dat wat uien, boter en champagne in zijn keuken hebben gevonden, waar hij soep van trok. Anderen kennen de eer toe aan de hertog van Lotharingen (tevens ex-koning van Polen), Stanislaus Leszczynski. Hij at de soep in een hotel en was zo betoverd, dat hij het recept mee naar huis nam. Deze versie, de Stanislaus-soep, werd ook opgenomen in de beroemde Grand dictionaire de cuisine (1873).

De toevoeging van die lekkere crouton met gegratineerde kaas erbovenop stamt uit de keukens van de soepstalletjes in Les Halles, de grote markthallen van Parijs Daar was de soep zowel een goedkoop ontbijt voor de werkmannen van Les Halles als tegelijkertijd een nachtelijke snack voor de rijke nachtbrakers van de stad. Uiensoep als middel tegen een kater.

Wist je dat...

Uiensoep wordt van oudsher gegeten tijdens Franse bruiloften. Het gerecht zou kracht geven en werd in de ochtend geserveerd aan de bruidegom. Of laat op de avond, om vermoeide gasten nieuw leven in te blazen. Het is een gewoonte die je nog steeds tegenkomt.

Bereiding Franse uiensoep

Bij restaurant Dufour, in de wijk waar de negentiende-eeuwse Les Halles stonden, maken ze de soep zo: Witte uien uit de Cevennen (gewone uien mogen ook) worden dun gesneden en langzaam in boter lichtbruin gebakken. Dit kan wel 30 minuten duren. Hier wordt met runderbouillon, tijm en laurierblad een soep van gekookt. Op elke kom soep komt een sneetje stokbrood van 1 cm dik, bestrooid met gruyère. De kaas wordt gegratineerd onder een grill.

Er zijn vele variaties op deze authentieke versie, die desalniettemin zo Frans zijn als de Eifeltoren. Ze bevatten ingrediënten als port, wijn, cognac, kalfsbouillon, emmentaler en/of parmezaan.

How to eat

Eet uiensoep zoals men dat vroeger deed, ’s avonds laat dus, of juist ’s ochtends vroeg. Gewoon tijdens de lunch mag ook, trouwens.

Erbij

Een lepel, meer heb je bij uiensoep niet nodig.

Probeer ook eens

Andere smaakvolle, vullende soepen zijn Hollandse snert, Japanse ramen en Mexicaanse pozole.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Franse uiensoep bij jou in de buurt?

Voer je postcode in