Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Boterkip

Butter chicken
Butter chicken

Boterkip

Boterkip (ook wel butter chicken of murgh makhani) is een gerecht waarbij kip tikka – kip gemarineerd in yoghurt, een zuurtje en specerijen, en geroosterd in de tandooroven – wordt gesmoord in een romige boter-tomatensaus.

Wat is boterkip?

Boterkip (murgh makhani, spreek uit ’moerk maknie’) is een gerecht waarbij kip tikka – kip gemarineerd in yoghurt, een zuurtje en specerijen, en geroosterd in de tandooroven – wordt gesmoord in een romige boter-tomatensaus.

Boterkip is een Noord-Indiaas gerecht, uit Punjab en Mughlai om precies te zijn, dat in het land zelf verkrijgbaar is in gespecialiseerde regionale restaurants. Indiërs zijn dol op boterkip! Net als kip tikka masala zou boterkip ook zijn bedacht om stukjes kip tikka, bereid in de tandooroven, te behoeden voor uitdroging. Door restjes van het gegrilde vlees in een botersaus te bewaren, bleef het lekker en hoefde er geen vlees verspild te worden.

Boterkip vs. kip tikka masala

De twee gerechten, boterkip (BK) en kip tikka masala (KTM) zijn nauw aan elkaar verwant. Zo nauw, dat kenners het nauwelijks eens kunnen worden over de verschillen. Beide gerechten beginnen met kip, geroosterd in de tandoor, waarbij de kip eerst is gemarineerd in een marinade die typisch is voor tandoorgerechten. Daarna worden die stukjes kip allebei in een dikke, romige saus gesmoord.

Wat zijn dan de verschillen? Sommigen zeggen dat KTM ‘slechts’ de Britse variant is van BK. Anderen zoeken het verschil in de kipstukken die worden gebruikt: met bot is het BK, zonder bot is het KTM. Maar de namen van de gerechten geven toch wel de belangrijkste aanwijzing. In de KTM-saus zijn de specerijen (masala) het belangrijkst, bij BK is het de boter. Nog één verschil dan: in Nederlandse restaurants zit er eigenlijk altijd paprika in de KTM-saus.

Bereiding van butter chicken

Stukken kip worden ingewreven met een marinade van yoghurt, citrussap en tandoori masala. Tandoori masala is een specerijenmengsel dat varieert van kok tot kok, maar eigenlijk altijd wel garam masala (op zichzelf weer een mengsel, met onder andere kruidnagel, kardemom en kaneel), knoflook, gember, ui en cayennepeper of Kashmiri-chili bevat.

De gemarineerde stukken kip worden aan lange spiesen geregen en verticaal in de tandooroven gezet. Twintig minuten later komt het vlees er gaar, knapperig, rokerig en met smakelijke schroeiplekjes weer uit.

Daarnaast wordt een makhanisaus (botersaus) of -jus gemaakt op basis van geurige geroosterde en gemalen specerijen als kardemom, kaneel en kruidnagel, gember, groene chilipepers en garam masala. Tomaat, room en boter maken de saus af. De kip wordt nog een minuut of tien in de saus meegesmoord.

How to eat

Indiërs serveren hun boterkip graag met een Indiaas broodje: naan, roti, chapati (volkoren platbrood, droog gebakken in de pan) of paratha (platbrood van volkorenmeel, gebakken in een beetje olie) bijvoorbeeld. Pilavrijst smaakt er ook erg lekker bij.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Boterkip bij jou in de buurt?

Voer je postcode in