Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Emping

Emping

Emping

Emping is een hartige Indonesische snack die wel wat wegheeft van kroepoek en is gemaakt van melinjonoten, die zijn geplet, zongedroogd en gefrituurd in plantaardige olie. Ze smaken nootachtig, iets bitter en worden soms licht gezouten.

Wat is emping?

Emping is een hartige Indonesische snack die wel wat wegheeft van kroepoek en is gemaakt van melinjonoten (ook wel belinjonoten genoemd), die eigenlijk geen noten maar pitten zijn. Elke chip is gemaakt van een geplet en zongedroogd nootje of vijf, gefrituurd in plantaardige olie. Emping smaakt nootachtig, iets bitter en wordt na het frituren vaak licht gezouten.

Emping betekent eigenlijk gewoon ‘chips’; in Indonesië noemt men de snack dan ook emping melinjo (of belinjo) om aan te geven wat voor chips dan precies. Emping wordt ook in Maleisië en op de Filipijnen gegeten. De gezoete versie (emping manis) is tevens een populaire snack.

Wist je dat...

De melinjonoot wordt niet alleen gebruikt om emping te maken. Hij is, samen met de bladeren van de boom, ook een essentieel onderdeel in sajoer asem (tamarindesoep).

Bereiding van emping

Melinjovruchten, de rode of gele vruchten van de gnetum gnemonboom, worden geplukt danwel geraapt en de noten (eigenlijk zijn het zaden) worden eruit gehaald. Na een dag wachten worden ze in een droge pan met fijn rivierzand geroosterd tot de schilletjes van de noten zwart zijn. Vervolgens worden ze uit het zand gezeefd. De hete noten worden gepeld en meerdere noten worden overlappend platgeslagen met een hamer tot een chipje van gewenste grootte. De afgekoelde ‘rauwe’ emping worden losgepeuterd en te drogen gelegd. In de tropische zonneschijn zijn ze na een paar uur al droog en kunnen ze luchtdicht bewaard worden, tot het moment van serveren (bijna) daar is.

Vlak voor het serveren worden de gedroogde rauwe empingschijfjes kort gefrituurd in hete plantaardige olie. Ze zijn het lekkerst wanneer ze direct worden gegeten, met sambal, als bijgerecht bij een Indonesische maaltijd of bij de soep.

Erbij

Emping smaakt lekker bij een biertje, bij gadogado en is onmisbaar op een rijsttafel. Houd je het liever bij neutrale smaken, dan is een Indiaas naanbroodje als bijgerecht misschien meer jouw ding.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Emping bij jou in de buurt?

Voer je postcode in