Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bissara

Bissara
Bissara

Bissara

Marokkaanse bissara is een dikke vegetarische soep gemaakt van gedroogde, gedopte tuinbonen die ook wel als dip wordt gegeten. Andere essentiële ingrediënten zijn knoflook, komijn en (pittig) paprikapoeder. Het wordt op traditionele wijze als ontbijt gegeten en is favoriet op koude winterdagen.

Wat is bissara?

Marokkaanse bissara (spreek uit: ‘bis-SAA-raa’) is een dikke vegetarische soep gemaakt van gedroogde, gedopte tuinbonen. Andere essentiële ingrediënten zijn knoflook, komijn en (pittig) paprikapoeder. Het gerecht wordt vooral geassocieerd met het noorden van Marokko, waar het payssar heet. Het wordt op traditionele wijze als ontbijt gegeten en is favoriet op koude winterdagen. Bissara is ook populair in Egypte, waar het vooral als dip wordt geserveerd.

Het gerecht is van oorsprong een armeluismaaltijd, al wordt het tegenwoordig overal en door iedereen gegeten. In de doolhofachtige straatjes van de Marokko’s medina’s vind je restaurants en marktstalletjes die zich helemaal toewijden aan deze vullende soep. Net zoals er tentjes zijn die alleen maar harira verkopen, trouwens.

De keukens van het Nabije en Midden-Oosten staan bol van de gerechten gemaakt met tuinbonen en andere peulvruchten. Bissara heeft dan ook vele bekende en geliefde neven en nichten, van hummus en loubia tot musabaha en foul mudammas.

Wist je dat ...

In het land zelf is men overtuigd van de heilzame werking van deze soep. Het gerecht zou beschermen tegen een vervelende hoest en de griep. Ook zou het zeelieden (en naar alle waarschijnlijkheid ook andere ‘lieden’) genezen van reuma en longaandoeningen.

Bereiding

Bissara is snel klaar en makkelijk te maken. De gedroogde tuinbonen worden eerst geweekt en vervolgens met gehakte knoflook, komijn, paprikapoeder en water gekookt tot de bonen gaar zijn. De bonen wordt met een pollepel geplet of de soep wordt fijngemalen, afhankelijk van de gewenste textuur. De soep mag daarna op laag vuur verder indikken.

How to eat

Wil je het helemaal ‘goed’ doen, dan serveer je de soep met een scheutje olijfolie erin en extra (pittig) paprikapoeder en/of komijn eroverheen.

Erbij

Bij bissara hoort een flinke portie Marokkaans brood.

Probeer ook eens

Turkse mercimek corbasi is ook al zo’n soep op basis van peulvruchten – linzen dit keer.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Bissara bij jou in de buurt?

Voer je postcode in