Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Mercimek corbasi

Mercimek corbasi

Mercimek corbasi

Mercimek corbasi is een Turkse linzensoep, van Zuidoost-Anatolische oorsprong. Naast rode linzen bevat de soep wortel, aardappel, ui en typisch Turkse smaakmakers zoals tomatenpuree, paprikapoeder en gedroogde munt. Het gerecht is geliefd door hele land en wordt als ontbijt, lunch en voorgerecht gegeten.

Wat is mercimek corbasi?

Mercimek corbasi (Turkse spelling mercimek çorbasi, spreek uit: ‘MER-dzjie-mek kor-bah-dzje’) is een linzensoep uit de Turkse keuken, van Zuidoost-Anatolische oorsprong. Naast rode linzen (kirmizi mercimek) bevat de soep wortel, aardappel, ui en typisch Turkse smaakmakers zoals tomatensalca (tomatenpuree), paprikapoeder en gedroogde munt.

Het gerecht is geliefd door hele land en wordt als ontbijt (kahvalti), lunch en voorgerecht gegeten. Het is met name populair in de heilige maand ramadan, wanneer de soep wordt gegeten tijdens iftar, de eerste maaltijd die na zonsondergang wordt geserveerd om het dagelijkse vasten te breken. Ook buiten Turkije is mercimek corbasi een veelgeziene gast op tafel. Je vindt het zowel in kleine Turkse snackbarretjes als in sjieke restaurants.

Om mercimek zijn karakteristieke zijdezachte gladheid te geven moet de soep lang koken. Je hebt dus flink wat geduld nodig. Of een goede staafmixer.

Wist je dat...

In Turkije vind je twee soorten linzensoep: mercimek corbasi en ezo gelin corbasi. Ezo gelin, genoemd naar bruid Ezo – een figuur uit de Turkse folklore – die het gerecht bedacht, is rijker gevuld dan mercimek, met extra ingrediënten zoals bulgur en rijst.

Bereiding van mercimek corbasi

Het recept voor mercimek corbasi is een perfect voorbeeld van hoe simpel ‘lekker’ soms kan zijn. Een fijngesnipperde ui wordt in wat olie gefruit. Wat stukken wortel mogen even meebakken voordat de tomatenpuree en de door de chef gekozen specerijen – vaak paprikapoeder, pul biber (Turkse chilivlokken), komijn, gedroogde munt en/of tijm – in de pan gaan. Het gehele arsenaal aan smaakmakers wordt even geroerbakt tot de geweldige geuren van de specerijen loskomen.

Nu worden groentebouillon, rode linzen en paprika toegevoegd en mag het geheel pruttelen tot de groenten en linzen gaar zijn. In de keuken van een Turkse mama kookt de soep nu rustig verder tot alle ingrediënten uit elkaar gevallen zijn en de soep vanzelf glad wordt. Maar veel koks zetten er na verloop van tijd gewoon even de staafmixer in. Ook prima.

De soep wordt naar een hoger niveau getild met een kneepje citroen en wat gesmolten boter vermengd met paprikapoeder.

Elke kok heeft zijn eigen recept maar de verschillen zijn klein: een beetje extra pul biber (Turkse chilivlokken) misschien, of wat gemalen sumak ter vervanging van het zuurtje van de citroen. De soep is dus altijd en overal herkenbaar.

How to eat

Iedere gast mag zijn eigen kom soep pimpen met extra gedroogde munt, sumak en/of pul biber (Turkse chilivlokken).

Probeer ook eens

Houd je van soep? Ook Vietnamese pho wordt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gegeten. Of probeer eens een kom Japanse ramen.

Erbij

Met een stuk Turks brood erbij vormt de soep een uitstekend lunchgerecht.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Mercimek corbasi bij jou in de buurt?

Voer je postcode in