Chebakia
Chebakia
Marokkaanse chebakia zijn knapperige, karamelkleurig glanzende koekjes in de vorm van bloemen die eerst worden gefrituurd, daarna gedoopt in een mengsel van honing en oranjebloesemwater en tenslotte bestrooid met sesamzaadjes. Chebakia hebben samen met harira een vaste plek op de ramadantafel.
-
Keukens Marokkaanse keuken
-
Basis Deeg / beslag
-
Type gerecht Bijgerecht
-
Voor Zoetekauwen
Wat zijn chebakia?
Marokkaanse chebakia (spreek uit: ‘sj-BEK-kia’) zijn knapperige, karamelkleurig glanzende koekjes in de vorm van bloemen. Ze worden gefrituurd, daarna gedoopt in een mengsel van honing en oranjebloesemwater en tenslotte bestrooid met sesamzaadjes.
Chebakia hebben een vaste plek op de ramadantafel; ze vormen samen met harira een onlosmakelijk duo waarmee het dagelijkse vasten wordt gebroken. Chebakia worden ook bij andere speciale gelegenheden gegeten, zoals bij geboortes en tijdens bruiloften.
In Algerije eet men griwech, een zoete lekkernij die een vereenvoudigde versie lijkt van chebakia. Er gaan minder specerijen in, en de vorm van de koekjes is anders. Voor ons ongeoefende oog zijn de verschillen echter verwaarloosbaar.
Bereiding
Het maken van chebakia is een tijdsintensief klusje. Worden de koekjes niet ter plaatse gekocht bij de bakker of een straatverkoper, dan wordt er meestal hulp in huis gehaald in de vorm van een oma, moeder, zus of buurvrouw. Men maakt dan maar meteen een hele tafel vol. Vaak neemt elke helper een onderdeel van de bereiding voor eigen rekening: een persoon kneed en rolt, een persoon snijdt en vormt en een persoon frituurt en doopt in de honing.
Een deeg van o.a. bloem, ei, suiker, sesamzaad, mastiek, boter, olie, oranjebloesemwater en een riedel specerijen – anijs, kaneel, saffraan, kurkuma – wordt gekneed en uitgerold. Met een koeksteker en veel geduld worden er bloemen uit gevormd, die in hete olie karamelkleurig worden gefrituurd. Uit de olie gaan ze direct in een mengsel van warme honing en oranjebloesemwater. Na even te hebben uitgelekt, wordt er geroosterd sesamzaad overheen gestrooid.
Chebakia worden traditioneel tot bloemen gevormd. Meestal betreft het een bootvormige bloem (die qua vorm wel lijkt op een Turkse pide). Soms zijn het rozenknoppen of een andere fantasiebloem bedacht door de bakker.
Erbij
Chebakia is een helft van het zoet-hartige Ramadanduo ‘harira en chebakia’. Het is traditie om de iftar, de eerste maaltijd na een dag vasten, hiermee te beginnen.
How (not) to eat
In Marokko vindt men deze snack helemaal niet goed samengaan met een kop koffie of thee. Nee, er hoort harira bij. Probeer het eens en laat je verrassen.
Probeer ook eens
Indiase gulab jamun zijn niet knapperig maar doen in alle andere opzichten denken aan chebakia. Ook in Turkse baklava komen dezelfde smaken (oranjebloesem) en mierzoete finish terug.