Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Shakshuka

Shakshuka
Shakshuka

Shakshuka

Shakshuka is een van oorsprong Maghrebijns gerecht bestaande uit eieren die worden gepocheerd in een pittige tomatensaus. De saus bevat groenten (paprika, ui en chilipeper) en is op smaak gebracht met kruidenpasta en/of knoflook, komijn, cayenne en paprika.

Wat is shakshuka?

Shakshuka (spreek uit: ‘sjak-sjoe-ka’) is een van oorsprong Maghrebijns gerecht bestaande uit eieren die worden gepocheerd in een pittige tomatensaus. De saus bevat tevens groenten (vaak paprika, ui en chilipeper) en is op smaak gebracht met een kruidenpasta en/of knoflook, komijn, cayenne en paprika. In Marokko wordt het gerecht met labneh geserveerd als ontbijt, of met brood als lunch of diner.

De precieze herkomst van shakshuka is reden voor vurige debatten. Tomatenstoofpotjes worden al millennia lang gegeten en zijn sinds jaar en dag bekend onder de Arabische naam shakshuka, wat ‘mengsel’ of ‘door elkaar geschud’ betekent. Het lijkt erop dat de vegetarische versie met groenten en eieren, die we nu nog steeds eten, is uitgevonden door Sefardische Joden in de Maghreb. Of ze het gerecht op Marokkaans, Tunesisch of Libisch grondgebied bedachten, weet niemand. Het gerecht reisde met de Joden mee naar Israël, en inmiddels wordt het gerecht ook door Israëliërs als het hunne geclaimd.

Inmiddels is shakshuka dagelijkse kost in een groot gebied, van Marokko en de Maghreblanden via Griekenland en de Balkan naar Turkije (menemen), Israël en het Midden-Oosten.

Wist je dat...

Dankzij de in Israël geboren lieveling van de Midden-Oosterse keuken, Yotam Ottolenghi, is shakshuka in de afgelopen tien jaar beroemd geworden over de hele wereld.

Bereiding

Het spreekt voor zich dat een gerecht dat al zo lang bestaat en op zovele plekken gegeten wordt, eindeloos veel variaties heeft. De tomaten moeten volgens sommige chefs absoluut vers zijn, terwijl anderen de neus niet ophalen voor tomaat uit blik. De Nederlandse Nadia Zerouali stopt aubergine in de saus, terwijl Yotam Ottolenghi juist kiest voor rode en gele paprika en Claudia Roden niet terugdeinst voor tuinbonen, artisjokharten en aardappels. Sommige shakshuka’s hebben toppings als olijven en verkruimelde feta. Eigenlijk zijn eieren, chilipeper en tomaten de enige ingrediënten die 100% verplicht zijn.

Nadia Zerouali’s Marokkaanse shakshuka bestaat uit een saus van gefruite ui en knoflook, toamten en harissa. In de saus gaan in olie gebakken aubergine en Turkse peper en er worden eieren in gevleid, die met het deksel op de pan mogen garen.

How to eat

Lekker soppen en moppen met het brood, dat is de manier om shakshuka te eten.

Erbij

Het gerecht kan worden geserveerd met labneh, verse kruiden en/of Marokkaans brood.

Probeer ook eens

Mexicaanse huevos rancheros zijn van hetzelfde laken een pak, evenals menemen, een Turks ontbijtgerecht dat onder andere wordt geserveerd als onderdeel van een Turks ontbijt (kahvalti).

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Shakshuka bij jou in de buurt?

Voer je postcode in